Připravte se na podzim

Podzim je tu a s ním přichází chladnější a deštivější počasí, které přináší nachlazení. V tomto období je důležité zaměřit se na prevenci. Hlavní rolí v posilování celkové imunity organismu hraje vyvážená strava a pravidelný přísun vitamínů a podpůrných látek pro náš imunitní systém.

Americké brusinky

Vyzkoušejte například americké brusinky, které mají v zásobě celou škálu vitamínů, minerálů a obsahují vysoké procento antioxidantů.

V červených bobulích amerických brusinek se nachází celá řada minerálů nezbytných pro správné fungování našeho těla jako je vápník, hořčík, železo, sodík nebo draslík. Z vitamínů v nich lze nalézt vitamín B3, E, K. Tyto vitamíny a minerály pomáhají udržet naše tělo a imunitní systém v dobré kondici i v podzimní sezoně.

Čerstvé brusinky navíc obsahují i pro imunitu tolik důležitý vitamín C, který působí jako silný antioxidant. Brusinky se řadí mezi ovoce s největšími antioxidačními schopnostmi.

Vyberte si v jaké formě vám budou brusinky nejvíce chutnat. Nejoblíbenější jsou sušené brusinky, brusinkový džus, který získáte pomocí odšťavňovače nebo brusinkové pyré, které připravíte tyčovým mixérem. Protože sklizeň plodů probíhá v USA na podzim, v českých obchodech můžeme právě nyní narazit také na čerstvé brusinky, které jsou plné vitamínu C. Jejich velkou výhodou je, že se dají skladovat až tři měsíce v ledničce, v mrazáku vydrží i jeden rok.

Dýňová polévka s brusinkami

Suroviny pro 4 osoby:

400 g dýně hokaido (bez semínek)
1 brambora (druh, který se dobře rozvaří)
1 cibule
kousek čerstvého zázvoru velikosti vlašského ořechu
2 lžíce oleje
750 ml zeleninového vývaru (instantního)
1 svazek jarní cibulky
200 ml smetany na šlehání
100 g sušených amerických brusinek
sůl, pepř
šťáva ze 2 pomerančů

Příprava:

  1. Dýni pokrájejte ostrým nožem na kostky, brambory oloupejte a pokrájejte. Cibuli oloupejte a nasekejte na kostičky. Zázvor oloupejte a nasekejte na drobné kostičky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a krátce v něm opečte cibuli, zázvor, dýni a brambory. Zalijte vývarem a přikryté vařte 30 minut.
  3. Jarní cibulky očistěte, omyjte a nasekejte najemno. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte smetanu, brusinky a znovu přiveďte k varu. Ochuťte solí a pepřem. Do polévky dejte pomerančovou šťávu a jarní cibulku a nechte prohřát (avšak nevařte) 5 minut. Podle potřeby znovu ochuťte solí a pepřem.

*)zdroj internet

mm
O Eva Povová (116 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*