Přilákejte hosty na dýni!

Dýně není pouze symbolem Halloweenu. Patří k podzimním chutím, které se výborně hodí ke zvěřině, těstovinám, lze z ní vyhotovit vynikající polévkový krém i báječnou sladkou tečku. Pokrmy z dýně by jistě neměly chybět ve vašem jídelním lístku či na nabídkové tabuli.


V Česku se dlouho nevědělo co s ní. Dřívější dýňové kompoty, které měly připomínat chuť ananasu, strávníky  spíše odpuzovaly. V současné době ji neváhají zařadit do svého menu ani luxusní restaurace, které aspirují na gastronomické ocenění Michelin.

Jíst ji se vyplatí!

  • je bohatá na sodík, měď, draslík, železo i hořčík
  • odstraňuje škodliviny ze střev
  • podporuje trávení
  • posiluje imunitní systém
  • uklidňuje nervy
  • je blahodárná pro činnost srdce
  • snižuje hladinu tuků v krvi
  • působí močopudně
  • pomáhá při revmatismu a dně

Jakou dýni koupit?

Pokud si na dýni chcete skutečně pochutnat, vybírejte pečlivě. Lepší jsou dýně těžké, které obsahují více dužiny. Zralost dýně poznáte podle malých suchých prasklin, které se tvoří na stonku a podle tvrdosti slupky, která je oproti nezralým plodům navíc matná.

Pro vaření jsou nejvýhodnější druhy dýně Hokkaido, populární je i muškátová či máslová dýně.

Pokud dýni dobře uskladníte na suchém a chladném místě, vydrží téměř celou zimu. Když budete z dýně vařit nějaký pokrm a celou ji nespotřebujete, odstraňte nejprve semena a poté ji dejte do lednice, zůstane tak déle čerstvá. V zimním období její chuť i barva příjemně zpestří vaše pokrmy.

Dýňové rizoto se šalvějí

Ingredience:
1 l zeleninového vývaru, 300 g očištěné dýně, 1 cibule
2 lžíce olivového oleje, 300 g rýže arborio
200 ml bílého vína, 60 g másla
Sůl, Pepř, 12 lístků šalvěje, 2 lžíce oleje
100 g strouhaného parmezánu

  1. Zeleninový vývar dovedeme k varu. Dýni pokrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme v hrnci cibuli, přisypeme rýži a společně restujeme asi 2–3 minuty. Přilijeme bílé víno a mícháme, dokud se neodpaří a nevsákne do rýže.
  3. Postupně přilijeme třetinu vývaru, za stálého míchání ho necháme vsáknout, přisypeme nakrájenou dýni, přiléváme vývar, dokud není rýže měkká a rizoto krémové. Do hotového rizota přimícháme máslo, dochutíme solí a pepřem.
  4. V malé pánvičce či rendlíku zahřejeme olej a osmažíme v něm rychle šalvějové lístky. Křupavé budou za pár sekund.
  5. Jednotlivé porce rizota posypeme strouhaným parmazánem a ozdobíme šalvějí.
mm
O Lucie Studená (64 Články)
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*