Přichází teplé dny – osvěžte se krevetovým koktejlem

Každý druh krevet má svou vlastní chuť, vzhled a způsob úpravy pro něj nejvhodnější. Ve skutečnosti na světě existuje přes 300 druhů krevet. Chuť a struktura každého druhu jsou ovlivněny vodami, ze kterých pocházejí nebo ve kterých jsou chovány a závisí také na jejich potravě.

Čerstvé krevety

  • Krevety se většinou prodávají zmrazené. U nás jsou k dostání často také předvařené.
  • Vyhněte se krevetám, které jsou cítit něčím jiným než slanou vodou.
  • Skutečně čerstvé krevety mají průsvitné tělo. Nekupujte krevety s černými kroužky nebo skvrnami (pokud se nejedná o Tygří krevety). Skvrny znamenají, že se maso začíná rozpadat. Maso také nemá mít růžovou barvu.

Krevety by neměly být oloupané a předem naporcované. Jejich tělesná schránka totiž pomáhá maso chránit a udržuje jeho chuť.

Příprava krevet

Černá céva, která se nachází podél zadní části krevet, je její zažívací trakt. Tato céva je ve skutečnosti jedlá, ale zejména u větších krevet může být plná nečistot a nechutnat dobře.

Přestože tedy není nutné cévu odstranit, někteří lidé tvrdí, že bez ní lépe vypadá i chutná. Většina kuchařů se jejím odstraněním u menších nebo středních krevet neobtěžuje, pokud není obzvláště špinavá. Záleží tedy pouze na Vašem úsudku.

  • Krevetu uchopte za hlavou a odlomte ji.
  • Krevety lze vařit s tělesnou schránkou nebo bez ní. Snadnější však je, oloupat je už před začátkem vaření.
  • Nařízněte špičkou malého nože krevetu na zadní straně, to Vám umožní odstranit cévu.
  • V tuto chvíli můžete oloupat i skořápku.
  • Pokud chcete krevetu smažit na pánvi, je nutné skořápku oloupat.
  • Pokud naopak připravujete krevety na grilu, je vhodné nechat je ve skořápce, která ochrání maso a dodá mu ještě lepší chuť.

Krevetový koktejl

Ingredience:
400g krevet, citronová šťáva (1/2 citronu), kadeřavý salát, 4 lžíce majonézy, 100g zakysané smetany, lžíci rajčatového protlaku, 20ml koňaku, sůl, pepř, cayennský pepř, limetka, kopr

Postup:
Předvařené krevety zbavíme tělesné schránky a cévky, pokapeme citronovou šťávou. Listy salátu vyložíme 4 porcelánové talíře, do nich rozdělíme krevety. Smícháme majonézu, smetanu a protlak, ochutíme koňakem, cayennským pepřem, osolíme a opepříme. Zálivkou přelijeme krevety nebo ji nalijeme do misky. Krevetový salát ozdobíme sekaným koprem a plátky limety.

Podle chuti můžeme do krevetového koktejlu použít také avokádo a cherry rajčátka. Podáváme s opečeným toastovým chlebem.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*