Masopust, pokaždé jindy?

Jitrnice, jelita, tlačenka, ovar a prdelačka. Masopustní hody jsou tady. Vždy se odvíjí od data Velikonoc.  Masopust, nebo-li "Fašank" začíná letos po Vánocích 6. 1. svátkem Tří králů a končí 10. února 2016. Popeleční středou začíná období půstu před Velikonocemi

Přípravou je čtvrtek před masopustní nedělí, zvaný „tučný“, nebo „tučňák“.

Tučný čtvrtek 4. 2. 2016

Každý by si měl dopřát tolik mastného jídla a piva co snese. Prý, abychom byli celí rok zdraví a silní. Pestrý masový jídelníček tradičně obsahuje

  • vepřová, knedlík, zelí
  • ovar s hořčicí a k tomu strouhaný křen
  • škvarková pomazánka
  • zabijačková polévka
  • pečené jelítko a jitrnice se zelím a bramborami
  • plněná domácí kobliha
  • boží milosti
  • klobásy, slanina a pochopitelně pálenka

Prdelačka není sprostě

A není to ani označení ženy s velkým pozadím. Je to polévka vynikající chutí z krup a vepřové krvy.

Uvařené kroupy smícháme s vepřovou krví, přidáme rozetřený česnek, pepř, majoránku a krátce povaříme (V nářečích – Haná: prdelanka, Lašsko: prdelovica, Morava: podprdelačka, Slezsko: prdelůvka) je mastná polévka při zabijačce (ovarovice).

Karneval znamená maso nashle

Slovo karneval pochází nejspíš z italského carne levare, „zvedat maso“, tedy začátek postního období před Velikonocemi. S maskou se jde do průvodu a navštěvují se jednotlivá stavení. Pak se tancuje až do rána. V domě nechybí pro návštěvníky malé pohoštění a „něco na zahřátí“.

Nejčastějšími maskami jsou medvěd s medvědářem, kůň, kozel, kominík, bába s nůší aj.

Vyšší tržby v restauracích

Než ta hrůza nastane, než dáme masu vale, je potřeba si pěkně nacpat bříška. Prý máme jíst co nejvíce, abychom vydrželi.

Mimořádné akce a organizované veselí – taneční zábavy, hýření, lidové zábavy v maskách, maškarní bály vždy přispějí ke zvýšení obratu v restauracích.

Nevymýšlejte vymyšlené. Pokud si chcete letos užít masopustní veselí, podívejte se, jak organizují tyto hody jídla jinde.

Koblihy k masopustu

Co k tomu potřebujeme?
1 lžíce rumu, 50 g cukru, 40 g droždí, 40 g másla, 500 g polohrubé mouky, 4 – 5 žloutků, špetka soli, 2 – 3 dl smetany, džem, olej na smažení

Máslo necháme změknout. Droždí rozdrobíme a smícháme s lžící mouky, cukru a 3 lžícemi smetany v hladké těsto, které necháme vykynout.

Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny. Pak přišleháme metlou žloutky. Kváskem zaděláme žloutkovou pěnu. Přidáme mouku, rum a podle potřeby sladkou smetanu. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, na kterém  se vytvoří puchýřky.

Těsto nožem rozkrojíme na 3 díly. Vezmeme váleček na těsto a vyválíme 1 cm vysoký plát a vykrojíme sudý počet koleček. Do každého kolečka dáme trochu džemu a uzavřeme druhým kolečkem. Necháme vykynout a smažíme z obou stran na pánvi dozlatova.

 Nakonec posypeme skořicovým nebo moučkovým cukrem a podáváme.

Návod na zabijačku

Hezký návod na kompletní zabijačku je na portálu www.zabijacky.cz. Kdosi nepodepsaný sestavil hromadu užitečných návodů a informací.

 

 

Připravil: Petr Gočál
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*