Masopust, pokaždé jindy?

Přípravou je čtvrtek před masopustní nedělí, zvaný „tučný“, nebo „tučňák“.
Tučný čtvrtek 20. 2. 2020
Každý by si měl dopřát tolik mastného jídla a piva co snese. Prý, abychom byli celí rok zdraví a silní. Pestrý masový jídelníček tradičně obsahuje
- vepřová, knedlík, zelí
- ovar s hořčicí a k tomu strouhaný křen
- škvarková pomazánka
- zabijačková polévka
- pečené jelítko a jitrnice se zelím a bramborami
- plněná domácí kobliha
- boží milosti
- klobásy, slanina a pochopitelně pálenka
Karneval znamená maso nashle
Hlavní masopustní zábava připadá na neděli. Masopustní neděle připadá na 23. února 2020. Vyvrcholením masopustu bylo Maškarní úterý – Masopustní úterý, kdy se pořádají maškarní průvody.
Slovo karneval pochází nejspíš z italského carne levare, „zvedat maso“, tedy začátek postního období před Velikonocemi. S maskou se jde do průvodu a navštěvují se jednotlivá stavení. Pak se tancuje až do rána. V domě nechybí pro návštěvníky malé pohoštění a „něco na zahřátí“. Nejčastějšími maskami jsou medvěd s medvědářem, kůň, kozel, kominík, bába s nůší aj.
Karneval předchází Popeleční středě, která připadá letost na 26. února 2020. Závěr masopustu je také známý jako bláznivé dny, fašank, šibřinky, končiny.
Vyšší tržby v restauracích
Než ta hrůza nastane, než dáme masu vale, je potřeba si pěkně nacpat bříška. Prý máme jíst co nejvíce, abychom vydrželi.
Mimořádné akce a organizované veselí – taneční zábavy, hýření, lidové zábavy v maskách, maškarní bály vždy přispějí ke zvýšení obratu v restauracích.
Prdelačka není sprostě
A není to ani označení ženy s velkým pozadím. Je to polévka vynikající chutí z krup a vepřové krvy.
Uvařené kroupy smícháme s vepřovou krví, přidáme rozetřený česnek, pepř, majoránku a krátce povaříme (V nářečích – Haná: prdelanka, Lašsko: prdelovica, Morava: podprdelačka, Slezsko: prdelůvka) je mastná polévka při zabijačce (ovarovice).
Koblihy k masopustu
Co k tomu potřebujeme?
1 lžíce rumu, 50 g cukru, 40 g droždí, 40 g másla, 500 g polohrubé mouky, 4 – 5 žloutků, špetka soli, 2 – 3 dl smetany, džem, olej na smažení
Máslo necháme změknout. Droždí rozdrobíme a smícháme s lžící mouky, cukru a 3 lžícemi smetany v hladké těsto, které necháme vykynout.
Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny. Pak přišleháme metlou žloutky. Kváskem zaděláme žloutkovou pěnu. Přidáme mouku, rum a podle potřeby sladkou smetanu. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, na kterém se vytvoří puchýřky.
Těsto nožem rozkrojíme na 3 díly. Vezmeme váleček na těsto a vyválíme 1 cm vysoký plát a vykrojíme sudý počet koleček. Do každého kolečka dáme trochu džemu a uzavřeme druhým kolečkem. Necháme vykynout a smažíme z obou stran na pánvi dozlatova.
Nakonec posypeme skořicovým nebo moučkovým cukrem a podáváme.
Návod na zabijačku
Hezký návod na kompletní zabijačku je na portálu www.zabijacky.cz. Kdosi nepodepsaný sestavil hromadu užitečných návodů a informací.
Přidejte komentář