Pravé italské bazalkové

To je pesto. Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Název je odvozen z italského slova pestare, což je tlouci, mlátit.

Nejlepší je čerstvé

Původ pesta se klade do oblasti Ligurie v severní Itálii, přídomek genovese má podle severoitalského města Janov (Genova).

  • Tradiční příprava klasického pesta spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v mramorovém hmoždíři dřevěnou paličkou. Do nich se dále přidává sůl a česnek, parmezán nebo jiný drobně strouhaný ovčí sýr a piniové oříšky, nakonec olivový olej.
  • Jiný druh, pesto alla siciliana, obsahuje na slunci sušená rajčata.
  • Nejlepší je pesto čerstvě připravené se špagetami; podle klasického receptu z okolí Bologne se špagety vaří a podávají s několika nakrájenými bramborami.
  • Pesto však lze konzumovat i s chlebem, saláty, sýrem aj. Není vhodné jej ohřívat, neboť bazalka při vysoké teplotě hořkne.

Není třeba dodávat, třebaže se pesto běžně prodává jako hotová konzervovaná potravina, nesnese srovnání s čerstvě připravenou variantou.

Pravé pesto s piniemi a parmezánem

Suroviny:
•  100 g bazalkových listů
•  2 –3 polévkové lžíce piniových oříšků
•  olivový olej dle potřeby (alespoň jednu plnou lahev)
•  sůl dle chuti
•  2 střední stroužky česneku
•  50 g strouhaného parmezánu

Základem zelené omáčky jsou piniové oříšky a olej. Česnekem jen lehce ochutíme a zahustíme strouhaným parmezánem. I ten má poměrně výraznou chuť, takže svou míru si musíte najít, nemusíte se řídit doporučeným množstvím. Lze ho i vynechat a přidávat si ho k jídlu až čerstvý.

Tip: Pokud chcete pesto uchovávat déle, před použitím bazalku zblanšírujte v rendlíku, pesto pak nezčerná.

Všechny ingredience v mixéru rozmixujeme na kaši či na konzistenci omáčky, ředíme olejem podle potřeby (oleje je třeba docela velké množství a lze ho nahradit i slunečnicovým olejem, je-li vám nepříjemná chuť olivového) a plníme do skleniček. Vrstvu omáčky navrchu zalijeme další vrstvou oleje, aby se zabránilo styku omáčky se vzduchem, mohla by se kazit.

Pečlivě vymyté a v troubě vyhřáté sklenice zabrání tomu, aby pesto v lednici zplesnivělo. Doporučuji ale použít hned a příliš dlouho neskladovat.

Zdroj: internet

mm
O Eva Povová (116 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*