Sezóna grilování začíná

Konečně můžeme začít grilovat. Grilování v současné době představuje jeden z nejpopulárnějších způsobů tepelné úpravy potravin. Na čem se dnes dá grilovat? Několik typů grilů najdete níže, jiným se budeme věnovat příště.

Plynový gril

Hořáky plynových grilů umožňují pomocí moderních technologií dosahovat vysokých teplot a zároveň rovnoměrného rozložení tepla. Mají většinou hořáky chráněny před skapávajícím tukem a bývají nastaveny na propan butan.

Lávový gril – plynový

Lávové kameny, které najdeme na spodním palivovém roštu nad plynovým hořákem, jsou zahřívány na velmi vysokou teplotu. Tím vzniká velké množství tepla, které ohřívá pokrm umístěný na grilovacím roštu.

Výsledek je velmi podobný grilům na dřevěné uhlí. Porézní povrch lávových kamenů na rozdíl od dřevěného uhlí však vstřebává velké množství tuku, který odkapává z pokrmu. Zabraňuje tak vzplanutí a vzniku škodlivin.

Elektrická nebo plynová grilovací deska

Plynové provedení je vybaveno hořáky, elektrické zase topnou spirálou, která je umístěna pod grilovací plochou. Často můžeme vybírat mezi rýhovaným nebo hladkým povrchem, případně kombinací obou.

Deska se používá zpravidla litinová, dnes se však čím dál častěji objevují také sklokeramické grilovací desky, které jsou vybaveny sklokeramickým povrchem. Standardem jsou kontrolky provozu a vyhřátí, stejně jako odkapní miska na tuk.

Kontaktní gril

Takzvané kontaktní grily jsou jiné tím, že mají horní ohřevnou desku. Většinou se griluje na teflonové, litinové nebo sklokeramické desce v níž jsou zabudovány elektrické spirály, které zajišťují ohřev. Povrch může být hladký nebo rýhovaný.

Grilování v konvektomatu

Koupí kvalitního konvektomatu můžete mimo jiné ušetřit za gril. Pomocí vyspělé technologie konvektomatů Rational SelfCookingCenter a CombiMaster dosáhnete v kombinaci s grilovací deskou Rational vynikajících výsledků i při grilování potravin.

V moderních konvektomatech připravíte pokrmy té nejvyšší možné kvality: křupavé krusty, šťavnaté pečeně, intenzivního aroma, syté barvy a maximálního obsahu vitaminů a minerálních látek. Tuto skutečnost zaručuje přesně řízené klima ve varném prostoru a precizní regulace teploty, vlhkosti a proudění vzduchu i doby přípravy.

 

Připravil: Václav Královec

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

1 komentář u Sezóna grilování začíná

  1. My měli nejprve gril na dřevěné uhlí, ale moc nám nevyhovoval. Nakonec jsme pořídili od http://www.grilykrby.cz/plynove-grily/ plynový gril a je to o něčem jiném! Doporučuji.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*