Pořizujeme chladničku nebo mrazničku

Chladničku nebo mrazničku má 99% domácností.

Velikost spotřebiče ovlivňuje řada ukazatelů:

  • Velikost domácnosti – pro umístění lednice se počítá 5cm rezerva vzadu a 2cm na stranách lednice; můžete volit mezi volně stojící, nebo vestavěnou lednicí, pokud řešíte malý prostor
  • Stravovací a nakupovací zvyklosti – na jednu osobu počítejte s 50-70 litry objemu chladničky a 20 litry objemu mrazničky; pro dvě osoby stačí střední kombinovaná lednice
  • Počet nakupovaných potravin
  • Vnitřní uspořádání spotřebiče
  • Způsob provedení –  jednoduché nebo kombinované s mrazákem, s kinotékou

 Při výběru nás zajímá i vnitřní uspořádání spotřebiče

  • Police a přihrádky
  • Zásuvky na ovoce a zeleninu
  • Oddíl na lahve
  • Integrovaný stojánek na víno
  • Držák na plechovky
  • Výrobník ledu
  • Vnitřní osvětlení (netradiční namodralé LED zdroje)
  • S displejem pro regulaci teploty a sledování chodu chladničky
  • Automatické odtávání/odmrazování
  • Antibakteriální ochrana

Rozhodující je energetická náročnost!

Vzhledem k nepřetržitému provozu těchto spotřebičů je energetická náročnost jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru.

  • Na trhu jsou nyní ledničky A+ (nejméně úsporné) až A+++ (nejúspornější). Rozdíl mezi každou třídou je cca 20%
  • Chladnička v energetické třídě A++ spotřebuje zhruba o 20% méně energie než lednice v třídě A+
  • Chladničky mohou mít jeden nebo dva kompresory (zvlášť chladící a mrazící část), nebo jeden kompresor se dvěma chladícími okruhy
  • Statické nebo ventilové chladničky (se speciálním ventilátorem uvnitř chladícího prostoru. Jejich spotřeba se pohybuje na úrovni A+++

Jaké jsou výhody statického / ventilovaného chlazení?  

  • Statické chlazení je úspornější a méně vysušuje chlazené produktu.
  • Naproti tomu hlavní výhodu ventilovaného chlazení představuje konstantní teplota ve všech bodech chlazeného prostoru.

U modelů s dynamickým způsobem chlazení je ve vnitřním prostoru chladící části umístěn ventilátor, který při každém sepnutí kompresoru a při zavřených dveřích rozhání chladný vzduch v celém prostoru chladničky dokola, čímž dochází k vyrovnanější teplotě v celém chladícím prostoru a u nově vložených potravin dojde k jejich rychlejšímu vychlazení oproti modelům se statickým způsobem chlazení (bez ventilátoru).

Další důležité faktory, o které bychom se měli zajímat

Klimatické třídy

Výrobky chladicí a mrazicí techniky se rozdělují do čtyř klimatických tříd zohledňujících teplotu místnosti, ve které budou stát:

  1. SN – teplota okolí +10 až +32 °C
  2. N – teplota okolí +16 až +32 °C
  3. ST – teplota okolí +18 až +38 °C
  4. T – teplota okolí +18 až +43 °C

Většina přístrojů je určena do několika klimatických tříd zároveň, například SN, N, ST. To znamená, že mohou být provozovány v teplotách odpovídajících rozpětí všech těchto tříd.

Technologine No Frost.

Beznámrazový systém. Díky optimálnímu proudění vzduchu v celém prostoru se nemusí odmrazovat. Námraza zvyšuje spotřebu energie lednice.

Ever Fresch

Speciální vakuový systém pro uchování čerstvých potravin.

Údaj o spotřebě elektřiny v kWh.

Obchodní značka

mm
O Eva Povová (115 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*