Podvodníci a bordeláři na webu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) bude údaje o falšovaných potravinách a údaje o těchto podvodnících zveřejňovat na svých webových stránkách.


Zákazníci i odborníci se shodují, že potraviny prodávané v Česku jsou drahé a nekvalitní. Cena bývá i o více než 10 procent vyšší než v sousedním Německu. Přičemž kvalita je nevalná. Seznam výsledků kontroly uvedla SPZI na svých internetových stránkách.

Dostanete to, co si zaplatíte

Restaurace a jídelny jsou závislé na dodávkách surovin od svých dodavatelů. Dostihy za nejnižší nabídkou neberou konce a vždy je něco za něco. Jak říkal Mike Klima, zakladatel Asociace poradců v gastronomii České republiky, dostanete to, co si zaplatíte.  A to platí, ať už kupujete maso, zeleninu, ovoce nebo nádobí do kuchyně.

Dá se uvařit polední menu do 100,- Kč z kvalitních surovin? Asi ano, ale pokud bude podnik kalkulovat, tak chybějící zisk musí dohnat někde jinde a na něčem jiném.

Bordeláři třeste se!

Na jedné straně je kvalita potravin, na straně druhé, jak s nimi naložíme. Nehorázný nepořádek a špína v kuchyni a restauraci ohrožuje všechny. Personál i hosté mohou onemocnět salmonelou a dalšími závažnými nemocemi.

V Berlíně, hlavním městě Německa, postupuje tamní hygienická služba velmi razantně. Provádí kontroly stejně jako u nás, pokutuje stejně jako u nás, ale výsledky si nenechává pro sebe a nestrká je do šuplíku.

Na svůj web umístila seznam hříšníků ve formátu PDF. Jsou zde plné adresy, datum první kontroly, fotogalerie, datum následné kontroly a zjištěný následný stav. Prostě komu není rady, tomu není pomoci.

Trestné body jako pro řidiče

Čím méně bodů tím lépe. Celé „chování“ gastronoma je ohodnoceno možnými trestnými body. Celkem může při kontrole získat až 80 trestných bodů. Podle závažnosti přestupku, třeba za neplnění systému kritických bodů HACCP, jsou trestné body udělovány. Výsledek těchto kontrol pak je veřejný.

U nás zatím potichu

Hygienické a zdravotní kontroly v restauracích u nás probíhají za zavřenými dveřmi. Nikdo se nic nedozví, dokud se provozovna nemusí zavřít. Až se všichni zúčastnění přestanou bát případných soudních sporů a nepříjemností, třeba se to změní také u nás.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*