Podávejte nápoje správně

Před každým napitím bychom si měli otřít ústa ubrouskem. Pijeme zlehka, aby na sklenicích nebylo příliš otisků rtů. Sklenice vybírá hostitel. Sklenice by měly být vždy vyleštěné a čiré.

Sklenice držíme co nejníže, nejlépe za stopku, abychom na nich nezanechali viditelné otisky prstů. Výše ke středu sklenice můžeme držet pouze sklenici s červeným vínem, které bývají dosti objemné, takže by mohl nastat problém ji udržet

Pořadí podávaných alkoholických nápojů:

  • Na začátku – podává se aperitiv např. šampaňské, cinzano
  • K předkrmu – může být červené víno nebo lehké bílé víno
  • K hlavnímu chodu – naléváme těžší červené víno
  • Konec menu se zakončuje likérem

Nezapomeňte vždy na správný výběr vhodného skla:

  • Na sekt – vyšší štíhlá sklenka neboli flétna, která lépe zachová pěnu a perlení vína
  • Bílé a růžové víno – úzké sklenky na delší stopce
  • Červené víno – širší a objemnější sklenice
  • Portské, sladká a alkoholizovaná vína – menší stopka i objem skleničky
  • Tvrdý alkohol – malé odlivky
  • Nealkoholické nápoje – klasické sklenice, mohou být vysoké i nižší
  • Pivopivní sklenice, půllitr

Skleněný inventář rozdělujeme na:

  • Běžný provozní
  • Žáruvzdorný
  • Banketní
  • Bez stopky
  • Se stopkou

Veškeré sklo, s výjimkou skleniček k lahvovým nápojům musí být cejchované.

Do skleněného inventáře na podávání nápojů se řadí sklenice na:

 

mm
O Lucie Studená (37 Články)
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*