Po stopách černého a zeleného čaje

Černý čaj je v západním světě nejčastěji připravovaným čajem. Velké oblibě se těší ve Velké Británii, Rusku a v dalších evropských zemích. Až do poloviny 17. století se v kolébce čaje, Číně, připravoval výhradně zelený čaj. Původní lisované čajové cihličky zůstávaly čerstvé po dlouhou dobu a putovaly coby platidlo do vzdálených míst ve světě.

Green tea concept

Černý čaj

Jak vznikl černý čaj?

Za dynastie Ming se však přestaly napařené a usušené lístky čaje lisovat do cihliček a čaj tak dlouhou přepravou do Evropy výrazně ztrácel na kvalitě. To spolu s rostoucí poptávkou po čaji vedlo tamní výrobce k hledání způsobu, jak nejlépe uchovat čajové lístky. Zjistili, že nejlepší metodou konzervace je fermentace čajových lístků, při níž získají měděnou barvu, a následné zastavení tohoto přirozeného rozkladného procesu prudkým usušením v peci. A tak vznikl černý čaj, který známe dnes.

Jak se získává černý čaj?

Po sklizni se nechávají čajové lístky zavadnout a rolují se. Tím dochází k narušení buněčných stěn a chemických látek, které propůjčují výslednému nálevu barvu a chuť. Po rolování jsou lístky rozloženy v chladné a vlhké místnosti, kde dochází k oxidaci přítomných polyfenolů (je to reakce podobná hnědnutí rozříznutého jablka). Následuje sušení, třídění a balení.

Černý čaj a jeho účinky

Černý čaj bystří ducha, rozveseluje mysl, obměkčuje srdce, usnadňuje chápání, zabraňuje spánku a občerstvuje tělo. Obsahuje velké množství různých látek, které ovlivňují jeho vůni, chuť, barvu i působení na lidský organismus. Mezi nejvýznamnější patří kofein (v čaji nazývaný též tein), třísloviny, které dávají čaji jeho typickou, lehce svíravou a natrpklou chuť, vitamín B1, vitamín P, fluor a některé další minerální látky.

Černý čaj a jeho příprava

Pořiďte si čajovou soupravu pro jednoho. Černý čaj se na rozdíl od zeleného čaje zalívá vroucí vodou v poměru jedna čajová lžička na 1,5 dcl vody. Louhuje se od 2 do 5 minut. Délkou louhování můžete ovlivnit účinky černého čaje. Pokud louhujete černý čaj 2-3 minuty, vyloučí čajové lístky kofein, který rovnoměrně povzbuzuje činnost mozku, nezatěžuje srdce a krevní oběh. Jeho účinek odeznívá pomalu. Pokud budete černý čaj louhovat déle, uvolní se do čaje také třísloviny, které účinky kofeinu tlumí. Nikdy se však nedoporučuje louhovat černý čaj déle než 5 minut.

00525a

Zelený čaj

Původ a výroba zeleného čaje

Zelený čaj se získává, stejně jako černý čaj, z čajovníku. Na rozdíl od černého čaje ale neprochází procesem fermentace. Při procesu vadnutí jsou vyloučené enzymy a fermenty, které jsou zničeny napařením. Proto nezíská zelený čaj červené odstíny, ale uchová si původní olivovou barvu. Chuť zeleného čaje je výraznější a může být hořčí než chuť čaje černého. Zelený čaj totiž obsahuje více tříslovin.

Zelený čaj a jeho účinky

Seznam účinků, které moderní věda zelenému čaji přisuzuje, je požehnaně dlouhý. Díky obsahu antioxidantům zelený čaj účinně brání tělo před působením volných radikálů, upravuje vysoký krevní tlak, zabraňuje kornatění tepen a odbourává cholesterol v krvi.  Napomáhá prevenci rakoviny.  Zelený čaj prostě osvěžuje tělo i mysl. Podporuje činnost centrální nervové soustavy. Zelený čaj ocení i Vaše pokožka. Vitamín E, který obsahuje, oddaluje proces stárnutí.

Zelený čaj a jeho příprava

Při přípravě zeleného čaje nejprve přiveďte vodu k varu. Poté ji ochlaďte na 60-80 stupňů. Na jeden šálek čaje (1,5dcl) připadne jedna lžička čaje. Zelený čaj ponechte louhovat  2-3 minuty.

zdroj: internet

mm
O Eva Povová (115 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*