Pizza je pořád „in“

Pizza již velmi dlouhou dobu slaví úspěch po celém světě a je stále velmi oblíbenou pochoutkou. V čem tkví její úspěch a jak se připravuje?

Čím si nás pizza získala?

Italská kuchyně je pestrá, chutná a jednoduchá. Pizza je dobré jídlo, které se dá obměňovat dle požadavků a zvyků každého zákazníka, je relativně nenáročná na přípravu a její příprava netrvá příliš dlouho.

Pizzerie se u nás velmi rychle rozrostly. Jejich majitelé proto musí neustále přicházet s něčím novým a rozšiřovat svoji nabídku. Pouhá kvalita nemusí k přitažení zájmu zákazníků stačit. A tak se kromě tradičních pizz objevují nové a nové druhy, mnohdy typicky české.

Bez kvalitního vybavení to nejde

Kromě potřebného know-how musí být pizzerie zařízena speciálním vybavením a přístroji. Na prvním místě to jsou pizza pece. Oproti klasické peci dokáže pizza pec vyvinout vyšší teplotu. Pro přípravu pizzy je nutná kolem 330-350 °C, což je v normální peci nebo dokonce kombinovaném sporáku nemožné. Doma se Vám proto nikdy nemůže podařit udělat tu „správnou „ pizzu.

Speciální hnětač těsta na pizzu je dalším nezbytným pracovním nástrojem kuchařů v pizzeriích.

Stejně tak důležitá je lopatka na pizzu, ta bývá velmi lehká a snadno omyvatelná.

Příprava pizzy

Jak již bylo řečeno, přesný recept a postup si každá pizzerie střeží. Základní postup je však zpravidla vždy stejný. Kuchař udělá kynuté těsto, vytvoří bochánky, nechá je kynout. Poté z nich tvaruje kruhy – tvar, který je pro pizzu typický. V našich pizzeriích naměříte pizzy o průměru kolem 33 cm.

Korpus pizzy se nikdy nezpracovává válečkem. Tím se z těsta vytlačuje vzduch a výsledkem je po upečení suché tvrdé těsto. Ideální je proto na vyválení použít vyvalovačku na těsto. Po vytvarování se korpus obvykle potírá tomatovou polpou, což jsou oloupaná drcená rajčata, a pak se přidávají další ingredience.

Nakonec se pizza peče 8-10 minut při teplotě cca 350 °C.

Konzumace pizzy

Při konzumaci pizzy je dovoleno všechno. Každý host samozřejmě dostane příbor, ale není vůbec neobvyklé jíst pizzu rukama.Ochutit si ji může také dle libosti. Ale příliš mnoho kečupu může někdy úplně přerazit typickou chuť pizzy.A jaký nápoj? Záleží na Vaší chuti. Chcete-li si dopřát opravdu „italský“ pocit z její konzumace, dejte si červené víno. Pokud upřednostňujete jiné nápoje, zvolte jiný.

 

Zdroj:* internet

mm
O Václav Královec (51 Články)
Má rád dobrý hokej, svého pejska a hudbu. vkralovec@centrum.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*