Pizza, trochu historie

Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se přidávaly další ingredience. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza, jakou známe dnes.

O rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přivezli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a oregánem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, její podoba se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943.

V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené těsto na pizzu. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food pokrmem.

V roce 1957 přinesli bratři Celentanovci na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů.

Tradiční pizza těsto z Itálie

Tradiční italské těsto zahrnuje pouze čtyři základní suroviny: mouku, vodu, sůl a kvasnice. Základem dobrého těsta je nechat ho nejen nakynout, ale také dobře „odstát“. Proces zrání trvá přibližně 24 hodin. Proto je vhodné dělat těsto den předem a umístit do chladničky. Během této doby se budou štěpit cukry, bílkoviny a také tuky. Takto „zralé“ těsto bude velmi chutné, křupavé, s výraznou vůní a lehce stravitelné. Pokud potřebujete pizza těsto rychle, použijte stejný recept, jen nedávejte těsto do lednice, ale nechte ho vykynout při pokojové teplotě alespoň dvě hodiny.

Recept pro 2-3 tenké pizzy:

Ingredience:
3 hrnky hladké mouky (cca 360g)
1/2 hrnku vody
1 vrchovatá lžička soli
1/8 kostky droždí (4-5g)
2 lžičky olivového oleje

V misce promícháme mouku a sůl. Přidáme droždí, vodu a vše promícháme. Když nám mouka nasákne všechnu vodu, přidáme olivový olej a uhněteme saténově hladké těsto (práci nám výrazně usnadní hnětač těsta). Hotové těsto je středně tuhé, neroztékavé konzistence. Těsto naporcujeme a vyválíme tři těstové koule.

Lehce ho potřeme olejem a důkladně přikryjeme. Ihned ho vložíme do lednice.

Druhý den ho vyndáme a necháme jednu hodinu odležet, aby získalo pokojovou teplotu. Vyválíme kulaté těsto, které dáme na pizza plech nebo pouze na pečící papír. Potřeme ho rajčatovou polpou, přidáme sýr (mozzarellu) a ostatní suroviny. Mezi tím se nám již rozehřívá trouba na min. 250°C.

Čím rychleji pizzu upečeme, tím lepší bude mít chuť. Troubu není vhodné během pečení otevírat, aby zbytečně neunikalo teplo. Pravá neapolská pizza se peče na 485°C přibližně jednu minutu. Nyní již máme na pizze drcená rajčata, mozarellu (ostatní suroviny můžeme používat v různých variantách podle chuti), a proto ji můžeme vložit do trouby. Pečení bude trvat přibližně 10-15 minut. Po upečení ji urychleně spotřebujeme.

Zdroj internet

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*