Přišel čas ovoce

Se stále se zvyšujícími venkovními teplotami stoupá poptávka po osvěžujících ovocných dezertech. Jak připravit chutný dezert plný vitamínů si můžete přečíst níže. Připravujeme rebarborový rosol s jahodami a medovou pěnou. Ochutnejte i nektarinky v brendy.

Rebarborový rosol s jahodami a medovou pěnou

Ingredience:
400 g rebarbory, 100 g cukru, 250 ml jablečné šťávy, 8 hřebíčků, 3 badyány, 1 kousek skořice, vanilkový lusk, 11 plátků želatiny, 400 g jahod, 1 lžíce lístků máty, 300 ml sektu

Na medovou pěnu:
40 g medu, 180 ml bílého vína, 4 žloutky, 20 g cukru, 2 lžíce medoviny, 250 g jahod, mátové lístky na ozdobení

Postup:

  • Rebarboru omyjeme, oloupeme, řapíky podélně rozpůlíme a rozkrájíme na kousky dlouhé asi 4 cm. Cukr v hrnci rozpustíme
    a necháme zkaramelizovat. Přimícháme jablečnou šťávu a přidáme hřebíček, badyán, kousek skořice a vanilkový lusk. Povaříme na mírném ohni, dokud tekutina nezhoustne.
  • Želatinu namočíme do studené vody. Koření vyjmeme ze sirupu pomocí odpěňovačky a necháme ho znovu přejít varem. Hrnec sundáme z ohně a necháme trochu vychladnout. Želatinu vyndáme z vody, vymačkáme, dáme do teplého sirupu a necháme rozpustit. Přidáme kousky rebarbory a necháme odstát. Vložíme na 30. min do chladničky.
  • Jahody omyjeme, očistíme a rozčtvrtíme. Mátu posekáme nadrobno. Krátce předtím, než sirup začne želírovat, přimícháme jahody, mátu a sekt.
  • Rebarborový rosol s jahodami naplníme do formy vyložené potravinářskou fólií a necháme cca 4 hodiny v mrazničce.

Medová pěna:

  • Bílé víno rozšleháme se žloutky, cukrem a medem v horké vodní lázni, dokud nevznikne pěna.
  • Pěnu ve vodní lázni sundáme a pokračujeme ve šlehání. Přimícháme medovinu.
  • Rosol s jahodami vyklopíme z formy a nakrájíme na plátky asi 1 cm silné.
  • Jahody omyjeme, očistíme a rozčtvrtíme. 100 g jahod rozmixujeme pomocí ponorného mixéru a protřeme sítem.
  • Lístky máty omyjeme a osušíme. Na talíře rozložíme po 2 plátcích rebarborového rosolu. Doplníme je čtvrtkami jahod a zalijeme rozmixovanými jahodami a medovou pěnou. Dezert nazdobíme lístky čerstvé máty, podle chuti můžeme přidat také karamelizované mandle.

Nektarinky v brendy

Ingredience:

4 nektarinky, 200 g cukru, celá skořice, 6 hřebíčků, muškátový oříšek, 1/4 l vody, 100 ml brendy, 100 ml šlehačky

Postup:

V kastrůlku uvaříme trochu vody (asi sklenici). Ve druhém povaříme cukr, jednu skořici, hřebíček a špetku muškátu. Nektarinky dáme na minutu do vroucí vody, potom je oloupeme, necháme vychladnout. Vypeckované je vložíme do cukrového nálevu a 3 minuty povaříme. Poté je sundáme z ohně a přilijeme brendy. Necháme vychladnout a rozdělíme do misek. Dozdobíme šlehačkou.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*