Pečení v plném proudu

Advent (z lat. adventus = příchod) je začátek liturgického roku a přípravou na Vánoce. Advent začíná 1. nedělí adventní, letos tedy nedělí 3. prosince. Konec adventu pak představuje západ slunce Štědrého večera.

V současnosti se jednotlivé adventní neděle označují jako železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Toto označení je čistě komerční a nemá nic společného s křesťanskou tradicí. Cílem tohoto označení je pouze povzbudit komerční pojetí Vánoc a podpořit zákazníky v nakupování vánočních dárků a potravin.

S adventním časem souvisí příprava na Vánoce a pečení cukroví. Snad každý z nás má rád vůni čerstvě pečeného vánočního cukroví, ale ne zcela všichni se do jeho přípravy rádi zapojujeme. Cukroví se musí zdobit, slepit, obalit a jinak připravit a to je práce na několik hodin.

Ušetřete čas a peníze

Pro pečení využijte horkovzdušnou troubu, kde můžete péct i několik plechů najednou. Díky rovnoměrnému proudění teplého vzduchu je pečení výkonnější, nastavením nižší teploty než v klasické troubě máte i nižší spotřebu energie.

Receptů a tipů na vánoční cukroví je nespočetné množství a každý má to svoje oblíbené.

Vyzkoušejte recepty na ne úplně tradiční cukroví.

Čokoládové cookies

  • 110 g změklého másla
  • 110 g hnědého cukru
  • 50 g bílého cukru
  • 1 celé vejce
  • 140 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 250 g mléčné čokolády

V míse našleháme máslo a cukr do pěny. Přidáme vejce a šleháme, dokud se vše nespojí. Kakao smícháme s hladkou moukou, práškem do pečiva a solí. Přidáme k máslu a dobře smícháme. Vmícháme nastrouhanou čokoládu. Na plech dáme papír na pečení a tvoříme lžící nebo malou naběračkou kopečky. Necháváme asi 5 cm mezery. Pečeme cca osm minut v troubě předehřáté na 177°C nebo dokud nejsou středy koláčků měkké, ale kraje pevné. Vyndáme z trouby a necháme 5 minut zchladnout na plechu a poté je přendáme na mřížku.

Tip
V tomto receptu můžete mléčnou čokoládu nahradit tmavou čokoládou a místo nastrouhání ji do těsta nalámat na menší kousky.

Čokoládové hvězdy

  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g másla
  • 100 g bílé čokolády
  • 80 g strouhaných vlašských ořechů
  • 3 celá vejce

Bílková poleva:

  • 150 g moučkového cukru
  • 1 malý bílek
  • 1 kávová lžička rumu
  • 1 kávová lžička citronové šťávy

Cukr, máslo a žloutky vyšleháme v míse do pěny a postupně přidáváme nastrouhanou čokoládu. Mouku smícháme s ořechy, bílky vyšleháme do hustého sněhu. K cukru s máslem a žloutky postupně přidáváme sníh a mouku. Těsto nalijeme na vyšší plech vymaštěný máslem a vysypaný polohrubou moukou a povrch uhladíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 15 minut. Korpus necháme vychladnout a přendáme na vál.

Bílek smícháme s moučkovým cukrem, rumem a citronovou šťávou. Pomocí metly vymícháme polevu, kterou rozprostřeme na korpus a část odložíme stranou. Zbytkem polevy v cukrářském sáčku povrch ozdobíme. Necháme částečně zatuhnout a vykrajujeme hvězdičky.

mm
O Eva Povová (69 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*