Panini – pravý italský sandwich

Panini je podlouhlý italský sendvič s typickými pruhy po grilování. Bageta, caibatta naplněná oblíbenou směsí se dá ihned krátce zapéct.

Klíčem k dobrému panini jsou kvalitní ingredience a naprosto čerstvé pečivo. Základem bývá například ciabatta, focaccia nebo bageta, podélně rozkrojená ostrým nožem a naplněná zeleninou, sýrem nebo masem podle momentální chuti. Kdo má tedy chuť na pravé panini, nechť si zaskočí do Itálie, nebo si ho vyzkouší udělat doma.

Přesto, že se ve vytváření dalších chuťových kombinací fantazii meze zajisté nekladou, je vhodné závěrem zmínit několik pravidel, aby vás následný chuťový zážitek nezklamal.

Aby byla panini co nejlepší?

  1. Cílem není naplnit sendvič velkým množstvím ingrediencí, ale soustředit se na vyváženost mezi jednotlivými chutěmi a strukturou surovin.
  2. Pokud budete používat maso (salám, slaninu, restované maso, rostbíf apod.), volte jiný druh pečiva, než je focaccia. To proto, že slaná složka masa se vhodně nezkombinuje s bylinkami z pečiva.
  3.  Pokuste se vyvážit chuť sýra a ostatních přísad, například chuťově výrazný pršut se bude dobře snášet s jemnějším sýrem jako je provolone.
  4. Originální italské panini se zapékají v zařízení zvaném panini gril. Účelem je spojit a zvýraznit jednotlivé chutě působením tlaku a tepla. Pokud se chcete těmto sendvičům ještě více přiblížit, dejte náplň do rozříznutého, avšak ještě nerozpečeného pečiva, a při zabalování do alobalu se snažte celý obsah poněkud stlačovat. Zajistěte pevným zatočením konců alobalu a rozpečte.

Proč právě kontaktní gril?

  • Elektrický kontaktní gril vám umožní během krátké chvíle připravit zeleninu, kuřecí maso, steaky, ryby, karbanátky, ale také výborné sendviče.
  • Gril by měl mít nastavitelnou výšku horní desky, která umožňuje přizpůsobení se tloušťce grilovaného pokrmu – pokrm musí být v kontaktu s grilovací plochou.
  • Sklopná spodní deska má výhodu tu, že umožňuje odvádět přebytečný tuk do odkapávací misky.
  • Grilovací desky můžou být jak žebrované, tak i hladké.
  • Samozřejmostí každého kontaktního grilu by měl být regulátor teploty a světelná indikace nahřátí grilovacích ploch.
mm
O Eva Povová (63 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*