Označení pečiva v restauraci

Od 1. srpna 2012 platí vyhláška č. 182/2012 Ministerstva zemědělství. Kromě jiného vzniká prodejcům povinnost označovat pečivo, které je rozmražené nebo vyrobeno ze zmrazeného polotovaru.
Co je čerstvé
Podle nové vyhlášky, § 11a, se za čerstvé pečivo považuje:
• čerstvým chlebem je nebalený chléb, ..
• čerstvým běžným pečivem je nebalené běžné pečivo, ...
• čerstvým jemným pečivem je nebalené jemné pečivo, ...

… jehož celý technologický proces výroby od přípravy těsta až po upečení či obdobnou tepelnou úpravu, včetně uvedení do oběhu, nebyl přerušen zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a které je zároveň nabízeno k prodeji spotřebiteli nejdéle do 24 hodin po upečení či obdobné tepelné úpravě.

Rozdíl mezi restaurací a obchodem
Záleží na tom, v čem podnikáte.

Prodejna potravin a pečiva
kde si zákazníci prodávané výrobky berou sebou domů, máte za povinnost označit rozpékané a rozmrazované pečivo dle vyhlášky 182/2012 Sb, ze dne 1.8.2012 v plném rozsahu.
Kontroly provádí pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Restaurace, jídelny, bufety, apod.
provozujete na základě živnostenského oprávnění hostinská činnost.
Hlavní náplní této živnosti je příprava a prodej pokrmů a nápojů k bezprostřední spotřebě v provozovně, v níž jsou prodávány.
V rámci živnosti je možno poskytovat ubytování.

Pokud zůstane zachována povaha živnosti, lze provádět prodej pomocí automatů, doplňkový prodej, prodej pokrmů a nápojů přes ulici, půjčování novin a časopisů, půjčování stolních společenských her a provozování her.
Pokud tedy provozujete své zařízení na základě živnosti hostinská činnost, nemáte za povinnost označit rozpékané a rozmrazované pečivo dle vyhlášky 182/2012 Sb, ze dne 1.8.2012.
Kontroly provádí příslušná Krajská hygienická stanice.

Nebojte se rozpékat
Nová vyhláška rozpékání nezakazuje, pouze ukládá za povinnost v obchodě takové výrobky označit.

Jak ve svém blogu píše agrární analytik Petr Havel, je kvalita pekařských výrobků hlavně v tom, z čeho jsou vyrobeny. Kvalita čerstvého a mraženého pečiva je porovnatelná.

Zejména pokud nevíte, kolik čerstvého pečiva budete potřebovat, je jeho rozpékání jeho ekonomickou alternativou.

Profesionální horkovzdušná trouba zabere málo místa. Pečivo můžete na pečící plechy položit a peci v několika vrstvách nad sebou.

Začněte s málem a postupně nabídku rozšiřujte. Společnost Bidvest prodává ve své sekci Nowaco velmi široký sortiment mraženého pečiva, které je určeno k rozpékání.

 

Připravil: Petr Gočál
Pro otevření některých souborů potřebujete program pro čtení PDF souborů – zdarma si jej stáhněte zde.

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*