Skladování ovoce a zeleniny

Níže najdete několik tipů jak udržet čerstvé ovoce a zeleninu nejdelší možnou dobu. V horkých dnech je správné potravin velmi důležité, protože se rychle kazí.

Skladování zeleniny

  • Brambory a další zelenina by neměly být skladovány společně s ovocem. Jablka totiž lehce načichnou např. cibulí, zelím nebo bramborami.
  • Zeleninu alespoň jednou týdně kontrolujeme. Tam, kde uchováváme čínské zelí, prostor dobře provlhčíme, aby listy nevadly.
  • Potraviny vydrží déle čerstvé, pokud využijeme vakuovací stroj pro balení a skladování potravin

Další tipy pro skladování zeleniny

  • Pokud je mrkev uložena v sousedství rajčat, zhořkne.
  • Pokud je cibule v blízkosti rajčat ztrácí typickou chuť, vedle košťálovin získává jejich aroma (zralé plody košťálovin totiž vylučují plyn etylen).
  • Petržel, kapustu ani okurky neukládáme poblíž rajčat ani jablek, protože díky tomu rychle zežloutnou. Nemáme-li šanci uskladnit je odděleně, řešíme to uložením do potravinové fólie.
  • Brambory patří do lilkovitých rostlin, nesmějí mít příliš světla, protože se v nich díky světlu začne tvořit jedovatý solanin.

Skladování ovoce

  • Hrušky a především jablka by se měly skladovat mimo ostatní ovoce a zeleninu. Vylučují totiž látku, která urychluje zrání plodin a v přítomnosti jablek se ostatní ovoce rychleji kazí.
  • Hrušky, zejména pak zimní odrůdy, můžete koupit nezralé a doma je nechat dozrát. Během několika dní v pokojové teplotě změknou, zesládnou a jsou také šťavnatější. Zralé hrušky je vhodné skladovat v chladničce, kde vydrží delší dobu.
  • Čerstvé jahody by se měly skladovat v lednici (nejlépe v rozsahu 1 – 5 °C ) a spotřebovat do 3 dnů od utržení. Borůvky by se měly zpracovat nejlépe do 24 hodin. Švestky je možné skladovat delší dobu, v lednici vydrží i týden. Využijeme stohovatelné přepravní a skladovací boxy s barevnými klipy pro rozlišení.
  • Citrusy obecně patří mezi chemicky nejvíce ošetřované ovoce, jejich nákup v bio kvalitě se proto rozhodně vyplatí. Obzvlášť pokud jejich kůru přidáváte např. do koláčů při pečení nebo si dáváte plátky citronu do čaje či limonády.
  • Pokud chcete citrusy skladovat, neumývejte je vodou. Na slupce totiž mají ochrannou vrstvu, která zaručuje delší trvanlivost.
  • Tropické ovoce, jako jsou banány, ananas nebo třeba mango, se většinou kupuje nezralé. Pokud víte, jak na to, skvěle vám dozraje i při skladování v pokojové teplotě. Obecně ovoce dozrává rychleji v přítomnosti jablek, která vylučují látku urychlující zrání.
  • Banány by se do lednice neměly dávat nikdy, nesvědčí jim teploty pod 12 – 14 °C. Jakmile projdou chladem, mají tendenci tmavnout.

Zdroj:*internet

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*