Oslaďte si to zdravě

Cukřenka plná klasického řepného cukru je bílý jed a je lepší ho alespoň částečně nahradit něčím jiným. Zkuste med, hnědý či třtinový cukr, fruktózu, nebo stévii. Vyzkoušejte třeba obilný slad. Není příliš známý a málokdo ví, z čeho se vyrábí, jakou má sladivost a co vlastně obsahuje. Poslední dobou se stává velice oblíbeným javorový nebo agávový sirup.
Pokud už sladit, tak raději třtinovým cukrem, traduje se. Ať už řepný nebo třtinový, je to cukr, tedy disacharid sacharóza skládající se z glukózy a fruktózy, na které se v těle při procesu trávení dále štěpí. Neobsahuje žádné tělu prospěšné látky, je pouhým zdrojem energie.


Glukóza (hroznový cukr) nebo také fruktóza (ovocný cukr) jsou jednoduché cukry, které tělu dodávají okamžitou energii. Hroznový cukr, který se vyrábí převážně z brambor či jiných rostlinných škrobů, a fruktóza obsažená ve velkém množství ve sladkém ovoci jsou monosacharidy, které mají své místo ve výživě studentů, sportovců nebo těžce pracujících osob. Protože se dále neštěpí, dodají vyčerpanému tělu okamžitě potřebnou energii. V zásadě platí, že glukóza je vhodná pro sportovce a fruktóza pro diabetiky.

Obilný slad jako alternativa cukru
Vyrábí se výhradně z obilí, nejčastěji z ječmene, pšenice, kukuřice a rýže. Vypadá podobně jako med, ale má nižší sladivost. Skládá se převážně ze sladového cukru maltózy, kterou tvoří dvě molekuly glukózy a dalších polysacharidů, které se štěpí pomalu a dodávají energii postupně. Obilné slady mají tedy nižší glykemický index a mohou je bez obav užívat jak cukrovkáři, tak lidé pokoušející se zhubnout.

Sirup z agáve
Sirup z agáve je přírodním mexickým sladidlem na bázi fruktózy. Další možnosti, jak si kvalitně osladit v podstatě cokoliv, poskytuje sirup z mexické rostliny agáve, ze které se vyrábí tequilla. Sirup je v použití srovnatelný s javorovým sirupem, je poměrně vodnatý a řídký s vysokou sladivostí. Používá se jak do těsta, cukrovinek, nápojů, kaší, marmelád, tak jím můžete osladit šálek čaje či kávy.

Javorový sirup
Javorový sirup je dalším oblíbeným a zdravým sladidlem, které se získává z mízy cukrového javoru. Vyrábí se výhradně v Severní Americe. Obsahuje převážně sacharózu, v menší míře pak také glukózu a fruktózu, rovněž řadu minerálů, vitamínů, organických kyselin, aminokyselin a dalších látek.

Čím je sirup řidší a světlejší, tím je kvalitnější. Jeho cena je poměrně vysoká. Co se týká kvality, při výrobě se známkuje velkými písmeny A, B, C nebo D, přičemž sirup A je nejvyšší kvality, vhodný jako luxusní dárek a je určen pro přímou konzumaci. Můžete ozdobit a dochutit talíř s lívanci. Sirup C pak pro běžné užití. Sirupy B se u nás moc neprodávají a tmavé sirupy D jsou nejhorší kvality, používají se spíše pro pečení a gastronomii.

Zdroj*) internet

 

připravil: Jan Domabyl

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*