Okurková sezóna v plném proudu

Tradice domácího nakládání okurek se u nás drží více jak 300 let. Recepty na ně se však různí. Množství přísad a jejich kombinace umožňuje docílit chuťové odlišnosti.

Jak má vypadat správná okurka?
– odrůdy s hrubou řídkou bradavičnatostí. Po sterilizaci zachovávají tvar a jsou křupavější.
– čerstvá, pevná, nezměklá
– bez příznaku žloutnutí
– pozor na napadení plísní
– velikostně vyrovnané. Nemíchejte velké a malé do jedné sklenice.

Čistota je základ
Jedním z hlavních předpokladů kvalitního zavařování je čistota okurek i zavařovacích sklenic. Taktéž u víček dbejte na čistotu, když dokonale netěsní, naložená zelenina se zkazí.

Jaké koření a kterou zeleninu zvolit?

Křen, mrkev a cibule
– zvýrazní chuť láku a dodají i lákavý vzhled

Kopr, černý pepř, hřebíček, nové koření
– klasické koření, které dodá zavařenině její jedinečnou chuť

Bobkový list, fenykl, hořčičné semínko
– se také často objevuje v zavařovacích sklenicích

Pelyněk, estragon či tymián
– nabízí pikantní nahořklou příchuť

Znojemské okurky
Řady vynikajících receptů se pyšně hlásí ke znojemskému původu. Pro snadnou konzumaci a lákavý vzhled si okurky i potřebnou zeleninu nakrájíme na mandolíně na kolečka. Mandolína nám titěrnou práci zcela urychlí.

Na nálev potřebujeme:
–  1 litr vody
–  ¼ litru octa
–  60 g soli; 200 g cukru
–  1–2 bobkové listy
–  5 kuliček pepře a nového koření
–  2 ks hřebíčku
–  lžičku hořčičného semínka

Do každé sklenice přidáme:
–  2 kolečka velké cibule
–  5 koleček mrkve
–  5 koleček křenu
–  chomáček kopru
–  lístek celerové natě

Do připravených sklenic se zeleninou přidáme okurky a zalijeme povařeným nálevem. Sterilizujeme při teplotě 80 °C asi 20 minut.

mm
O Lucie Studená (64 Články)
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*