Není vozík, jako vozík

Vozíky v gastronomii

Vozíky v gastronomii usnadňují práci a šetří čas. Neobejdou se bez nich kuchaři, obsluhující personál, úklidový personál, zásobovači nebo hoteloví portýři. Při použití vozíku je třeba dbát na rovnou podlahu, prostor dveří bez prahů, široké uličky pro manipulaci.

Rozdělení vozíků

Nápojové vozíky

  • digestivní (afterdinner) k nabídce digestivů
  • nápojový k nabídce chlazených nealkoholických nápoj
  • aperitivní (predinner) slouží k nabídce aperitivů a je většinou chlazený

Studené chlazené vozíky

  • salátový pro nabídku salátů
  • předkrmový k nabídce předkrmů, popř. studených pokrmů

Ohřívací vozíky

  • dranžírovací vozíky – se sklápěcím víkem, pro nabídku teplých specialit
  • flambovací vozíky – na ohřívání, dohotovování a přípravu pokrmů u stolu hosta

Pomocné vozíky

  • servírovací – na servis pokrmů na hotelový pokoj, k nabídce a servisu většího množství zboží při jednoduché obsluzeuniverzální s nastavitelnou horní plochou, víceúčelové použití
  • vozíky na nádobí s nastavitelnými sloupky pro různé kombinace menších a větších misek a talířů

Transportní vozíky

  • transportní skříně – chladicí, ohřívací
  • přepravní skříně – použití v hotelích při servisu snídaní na platech, větší množství plat
  • regálový vozík ve fast foodech na podnosy

Hotelové vozíky

  • plošinový zavazadlový vozík – stabilní konstrukce, některé plochy vozíku jsou potaženy kobercem
  • úklidový hotelový vozík pro snadný úklid pokojů, opatřen kbelíky nebo s pytli na prádlo nebo tříděný odpad s příslušenstvím
  • vozík na sběr prádla

Připravila: Eva Povová

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*