Není šlehačka jako šlehačka

Časopis dTest otestoval celkem 18 smetan na šlehání a 12 na vaření. Při testu šlehaček, které se prodávají na českém trhu byly zjištěny poměrně významné rozdíly v kvalitě, chuti i šlehatelnosti jednotlivých výrobků. Podle českých předpisů musí smetana ke šlehání obsahovat alespoň 30 % tuku, má-li tuku 35 % a více, smí být označena jako vysokotučná.

33 % je ideálních

  • Jedna ze základních zkoušek testu se tak zaměřila na ověření deklarovaného množství tuku. „Dobrou zprávou pro spotřebitele je, že výrobci nepodváděli. U pěti smetan z osmnácti jsme sice naměřili nižší množství tuku, ale po započtení nejistoty měření vyhověly,“ komentuje výsledky zkoušky Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest.
  • Hlavní rozdíly byly především v chuti a ve šlehatelnosti smetan. Nejčastěji se objevovala pachuť svařeného mléka, která je dána způsobem tepelného ošetření. Jedná se o daň za delší trvanlivost a možnost skladování při vyšších teplotách. Pachuť lze zmírnit oslazením nebo jiným ochucením UHT smetany.
  • Aby smetana po ušlehání dobře držela tvar a nepouštěla tekutinu, přidává se stabilizátor E407. Jeho přítomnost některým šlehačkám nijak nepomohla, protože po poměrně krátké době se začaly roztékat a klesat. V testu se prokázalo, že dobrých výsledků lze dosáhnout i bez éček.

    Více informací najdete na www.dtest.cz/smetana.

Blahodárné účinky šlehačky

  1. V šlehačce prý také koluje energie peněz. Podle jednoho receptu ze staré magické kuchařky je nejsilnější v kombinaci s ostružinami či plátky banánu, které se musí na jejím povrchu vyskládat do tvaru pentagramu.
  2. Příjemnou relaxaci zajistí asijská květinová koupel. Do lázně se nalije šálek šlehačky, přidá pár lžic medu a hladina pokryje čerstvými květy nebo jejich lístky.
  3. Vlasy zhoustnou a získají vysoký lesk, pokud se jim dopřeje šlehačkový zábal. Stačí jen ušlehat, promíchat s vejcem a trochou cukru, nechat pět minut na vlasech a důkladně opláchnout. Účinek je prý zaručený, alespoň to tvrdí babské recepty.

Borůvkové řezy

Ingredience:
4 vejce, 80 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 30 g kakaa, 4 lžíce oleje, 200 ml borůvkového kompotu, 250 g měkkého tvarohu, 150 g zakysané smetany, želatinový ztužovač, 300 ml vyšlehané pařížské šlehačky

Postup:
Bílky vyšlehejte se špetkou soli a postupně do nich vařečkou přimíchávejte žloutky, cukr, kakao, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Hladké těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia 20 minut.

Mezi tím, kdy bude základ chladnout, si můžete připravit borůvkovou náplň. Želatinový ztužovač připravte dle návodu na obalu a metličkou do něj rychle přimíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a scezený borůvkový kompot. Nalijte na kakaový korpus a nechte ztuhnout v lednici. Pak následuje už jen finální vrstva, kdy borůvkový prostředek jednoduše potřete pařížskou šlehačkou. Pro snadné rozetření použijte paletku.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*