Nejen jako přípitek

Šampaňské nebo sekt můžeme servírovat při jakékoliv příležitosti, ale poslouží i jako jediné víno pro všechny pokrmy. Obecně lze pít šampaňské Brut a bílé z bílých hroznů jako aperitiv, k předkrmům, rybím pokrmům a mořským plodům. Ročníkové a růžové šampaňské se bude servírovat s pokrmy z masa a se sýry. Sladší varianty (sec, demi-sec) jsou vynikající k dezertům.

Tři odrůdy

používané k výrobě šampaňského a tudíž i nejčastěji pěstované v oblasti Champagne jsou

Pinot Noir – modrý hrozen s bílou šťávou

Pinot Meunier – taktéž modrý hrozen s bílou šťávou

Chardonnay – bílý hrozen s bílou šťávou

Správná teplota při servírování

Teplota servírování je velmi důležitá. Šampaňské servírujte vychlazené na teplotu 6 až 8 °C. Nejlepší způsob chlazení spočívá v umístění láhve asi na půl hodiny do nerezového chladiče na sekt, který je do poloviny zaplněný vodou a několika desítkami kostek ledu. Jiný způsob je umístit láhev šampaňského do chladničky.

Po otevření láhve činí optimální teplota šampaňského ve sklenici 9 °C. Čím starší šampaňské je, tím se servíruje při vyšší teplotě. Velmi stará šampaňská vína mohou být servírována při teplotě sklepa, to znamená asi 14 °C.

Správná péče o šampaňské

Láhev nesmí zůstávat na světle, zejména za umělého osvětlení. Z toho důvodu se také šampaňské obecně servíruje v chladiči na vína s ledem a obalené nebo přikryté ubrouskem. Láhev také doporučujeme zabalit ihned, jakmile ji vyjmete z chladničky.

Při servírování používejte spíše sklenice tvaru flétny než široké. „Flétny“ umožňují lepší rozvinutí žlutavých barev a příchutí a delší perlení. Flétnu plňte pouze do poloviny, maximálně do dvou třetin, abyste šampaňské uchovali ve správné teplotě.

Počet lahví na osobu

Jako aperitiv bude stačit jedna láhev pro čtyři osoby.

K jídlu počítejte jednu láhev na dvě osoby, nebo dokonce jednu láhev na osobu, pokud se po celou dobu jídla servíruje pouze šampaňské. K dezertu stačí jedna láhev na osm osob.

*)zdroj: internet

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*