Nechte ho provzdušnit

Kdo by si nedal sklenku dobrého vína? Bílá, růžová a šumivá vína podáváme v chladících nádobách nebo v chladících boxech. Nádoby naplníme až do třetiny ledem (popř.necháme nachladit celé boxy) a doléváme do poloviny vodou.

Červená vína se servírují podložená složeným ubrouskem nebo je přeléváme u stolu do karafy. Při přelévání vína držíme karafu šikmo a víno naléváme tak, aby stékalo po vnitřních stěnách nádoby. Tímto se dostáváme k výrazu dekantace.


Dekantací se rozumí přelití vína z láhve do karafy, tak aby bylo víno odděleno od usazeniny, která zůstane v láhvi. Přelévání vína do karafy by mělo proběhnout pod dostatečným osvětlením, jakmile se usazenina objeví v blízkosti hrdla, přelévání se zastaví.

Den před podáváním by proto mělo víno stát ve svislé poloze, aby se částice usadily na dně láhve. U ročníkových bílých vín se setkáváme s krystalickou usazeninou, kterou tvoří vysrážená sůl kyseliny vinné – tzv. vinný kámen. Usazenina se tvoří vlivem nižších skladovacích teplot. Jedná se o neškodnou, těžkou usazeninu pevně přilnutou k láhvi, kterou není potřeba dekantací oddělovat.

Víno dekatujeme ze dvou důvodů:
První důvod je ten, že oddělujeme sediment (vysrážené taniny a barviva) od vína. Třísloviny vína jsou složité fenolové sloučeniny, které se projevují trpkou, až svíravou (adstringentní) chutí na kořeni jazyka, vznikající vysrážením mucinů obsažených ve slinách a jazyk přestává klouzat, slinné žlázy se stáhnou a vzniká pocit drsnosti. Taniny jsou hydrolyzovatelné třísloviny a skládají se z glukózy esterifikované především kyselinou galovou a jejími depsidy. Nacházejí se ve dřevě révy, třapině a semenech. Do vína se dostávají i z dřeva dubových sudů. Jedná se většinou o starší vína, která nejsou filtrovaná.

Druhý a možná důležitější důvod dekantace je ten, aby se víno provzdušnilo a následně otevřelo a scelilo. Z tohoto důvodu se dekantují hlavně mladá vína. Dekantují se vína bílá i červená. U mladého vína se doporučuje otevírat půl až dvě hodiny před podáváním, vína robustní je možno nechat „vydýchat“ čtyři až dvanáct hodin.

 

Připravila: Lucie Studená

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*