Nechte ho pořádně vykynout

Naše zahrady již přinesly první plody a proto je ten správný čas připravit vynikající ovocné koláče. Jak ale připravit nejlepší kynuté těsto, ze kterého je výsledek vždy vynikající?


Při přípravě kynutého těsta je důležité mít všechny suroviny v pokojové teplotě a již odvážené. Těsto nám tak rychleji a lépe vykyne.

Kvásek

První z kroků přípravy kynutého těsta je kvásek. Kvasnice rozetřeme v plecháčku se lžící cukru, přidáme 3 – 4 lžíce vlažného mléka. Těstíčko rozmícháme, necháme vykynout 5 – 10 minut. Jakmile kvásek vzejde, přidáme do mísy cukr, prosátou mouku a přilijeme odměřenou tekutinu, ve které jsme rozkvrdlali vejce a rozpustili špetku soli. Kvásek také můžeme k uvedeným surovinám vmíchat měchačkou. Pokud se těsto ještě drolí nebo je mazlavé, přilijeme tedy i po tekutině vlažný tuk.

Hnětení

Těsto nejprve hněteme delší vařečkou se silnou rukojetí. Mísa by měla být těžší s protiskluzovým dnem nebo i s uchy. Pak těsto propracujeme na vále rukama. Tip: Doporučujeme těsto míchat pouze jedním směrem, protože tak lépe kyne.

Kynutí

Pokud máme těsto zpracované, necháme ho v zadělávací míse vykynout. Vařečkou těsto setřeme ze stěn mísy, povrch těsta lehce posypeme moukou a mísu zakryjeme utěrkou a postavíme ji na teplé místo. Doba kynutí závisí na množství přidaných kvasnic, na hustotě těsta a teplotě místnosti. Řidší těsto kyne 1/2 hodiny, husté těsto 1 hodinu i déle. Pozor na překynutí těsta – pak klesá, řídne a pečivo bude malé, tuhé. Pozor také na rychlé kynutí těsta – v troubě obvykle opět klesne.

Pečení

Troubu před pečením vyhřejeme (asi na 200 °C). Vlhkost z ovzduší se na povrchu vloženého pečiva hned srazí a ono tak zvláční, nepraská. Po 15 minutách zmírníme teplotu a zvolna dopékáme. Troubu zpočátku neotvíráme. Upečené pečivo poznáme podle barvy povrchu, u vyšších tvarů to zjistíme vpíchnutím párátka – těsto se nechytá. Celková doba pečení bývá tak asi 45 minut (záleží však na typu trouby a druhu a velikosti pečiva).

Kynutý švestkový koláč

těsto: 30g droždí, 60g třtinového cukru, 200ml mléka, 200g polohrubé mouky, 200g žitné hladké mouky, sůl, kůra z jednoho citronu, 60g másla, 2 žloutky
náplň: 2 bílky, 50g třtinového cukru, 500g tvarohu, 50ml mléka, švestky vypeckované a rozpůlené
drobenka: 80g másla, 80g třtinového cukru, 80g žitné mouky

Postup:
V malé misce rozmícháme rozdrobené droždí s lžící cukru, vznikne polotekutá kašička. Přidáme 3lžíce mléka a lžíci mouky. Přemístíme misku na teplé místo kynout na 10-15 minut. Zbylý cukr a mouku si dáme do velké mísy, přidáme citronovou kůru a špetku soli. Máslo si rozpustíme v rendlíku a až bude mít pokojovou teplotu, tak jej spolu s mlékem přidáme do mísy. Poté přidáme žloutky a nakonec zpěněný kvásek, který mezitím zdvojnásobil svůj objem. Vařečkou vypracujeme měkké těsto, zůstane mírně lepivé. Přikryjeme jej utěrkou a dáme kynout na 30 minut.

Připravíme si náplň: Z bílků a cukru ušleháme tuhý snih. Smícháme tvaroh a mléko a poté zašleháme tuhý sníh z bílků.

Dále si nachystáme drobenku: Studené máslo nakrájíme na malé kousky a dáme do misky. Na něj nasypeme mouku a cukr a rychle prsty prohněteme, až vznikne sypká směs.
Až nám těsto vykyne, přeneseme jej na plech vyložený pečícím papírem a zapneme si troubu na 180 stupňů. Těsto začneme prsty roztahovat až do okrajů. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, poklademe švestkami a rozprostřeme drobenku, Vložíme koláč do trouby a pečeme přibližně 40 minut.

mm
O Lucie Studená (64 Články)
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*