Sklokeramické varné desky.

Sklokeramické varné desky slouží k přípravě pokrmů s malým množstvím tuku přímo na grilovací ploše. Je to zdravý a šetrný způsob přípravy masa, ryb a zeleniny. Kromě toho šetří čas a energii, jakož i čištění nádobí. Sklokeramika je pevná a odolná velmi vysokým teplotám, což z ní dělá ideální materiál pro varné desky. V nabídce dnes tedy snadno najdeme spoustu sklokeramických sporáků, sklokeramický desek a kontaktních grilů.

Úspora energie

Ve srovnání s ostatními technologiemi je sklokeramika poměrně úsporná. Toto je způsobeno především velmi rychlým rozehřátím sklokeramického povrchu na rozdíl od např. klasických litinových grilů a grilovacích desek.

Svou roli v úspoře hraje také hladký povrch, který přispívá k účinnějšímu přenosu energie.

Snadná údržba

Jednoznačnou výhodou sklokeramického povrchu je snadná údržba. Hladký povrch se totiž čistí velmi snadno, ideální je použít k tomu škrabku určenou na sklokeramický povrch.

Sklokeramická deska snadno praskne?

Za největší nevýhodu sklokeramických varných desek je považována jejich „křehkost“. Toto je však pouze zažitý mýtus. Sklokeramika však není nerozbitná. Pokud Vám totiž spadne na zem jakékoliv jiné zařízení vybavené elektronikou apod. stejně se poškodí. Běžným používáním sklokeramickou desku nepoškodíte, je totiž velmi pevná.

Pokyny k přípravě pokrmů na sklokeramické desce:

  • Grilovací plocha je označena bílou čárou. Tento povrch poskytuje rovnoměrnou distribuci tepla.
  • Před položením požadovaných pokrmů nalijte na grilovací plochu trochu oleje. Nejlépe použijte olej s vysokým bodem přepálení, jako např. řepkový nebo slunečnicový olej.
  • Maso, slanina atd. potřebují jen málo oleje, protože samy obsahují tuk; během grilování ryb, zeleniny můžete dát na grilovací plochu větší množství oleje.
  • Přidání oleje omezuje přilepování nebo připalování pokrmů na grilovací ploše.
  • Po ukončení grilování zbytky pokrmů a přebytek oleje odstraňte škrabkou na desky do misky na zachycení tuku.
  • Pravidelně kontrolujte a vyprazdňujte misku na zachycení tuku. Misku čistěte podle potřeby a potom opět připevněte k zařízení.

 

mm
O Václav Královec (1 Články)
Má rád dobrý hokej, svého pejska a hudbu. vkralovec@centrum.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*