Neapolská picea

Kdo chce pátrat po jejím vzniku, musí nahlédnout do historie. Už před několika tisíciletími začali staří Egypťané rozemílat obilí a po jeho zpracování s vodou připravovali ploché koláče jednoduchého těsta. Později je začali obkládat různými doplňky. Mnohé jejich zvyky převzali staří Římané.

Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji známe dnes.

O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a oregánem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943.

V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle hot dogu a jablečného koláče.

V roce 1957 přinesli bratři Celentanovci na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy.


Pečení pizzy:
Pec na pizzu na dřevo – Pizza v peci na dřevo se peče okolo tří minut (pec se vytápí na 380-500 °C).

Pec na pizzu elektrická – Profesionální elektrické pece lze také vytopit přibližně na 450 °C.

Pec na pizzu plynová – (Plyn vyvěrá tryskami uvnitř oválné pece.) Plynová pec má podobné vlastnosti jako pec na dřevo.

Kromě kvalitní pece na pizzu potřebujete k její výrobě a hlavně servírování další vhodné náčiní, jako je lopata na pizzu, plech na pizzu, kráječ na pizzu a v neposlední řadě dostatečně velký talíř na pizzu.

Nejznámější je Margherita
Historie této pizzy sahá k roku 1889, kdy Neapol navštívila královna Margherita. Jistý šéfkuchař Raffaele Esposito chtěl královnu potěšit pokrmem v italské trikoloře a použil tak na pizzu červená rajčata, bílou mozzarellu a zelenou bazalku. Podle ní pak byla tato výborná pizza pojmenována.

Zdroj: internet

 

připravil: Jan Domabyl

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*