Ne každá pánev je vždy vhodná

Tvarů pánví je mnoho. Ne však každá je vhodná pro každou příležitost. Zde je přehled nejběžnějších pánví v českých kuchyních.

Kulatá pánev = klasická, nejpoužívanější, určená do každé kuchyně pro přípravu většiny jídel.
Vyrábí se z různých materiálů:
– ocelové
– s teflonovým povrchem
– nerezové
železné kované

Grilovací pánev = musí vydržet vysoké teplotní zatížení. Může být hladká nebo se spodním žebrováním.
Vhodné materiály jsou:
železná kovaná pánev
litinová pánev
– s teflonovým povrchem

Pánev wok = její výhodou je, že olej vždy stéká dolů a tím jej potřebujete méně. Podle druhu ohřevu volíme:
pánev wok s rovným dnem
klasická wok pánev

Obří pánev = má zpravidla dvě ucha, také označována „paella“ podle španělského jídla z rýže, mořských plodů a koření. Lze v ní samozřejmě také připravovat (grilovat) jídla středoevropská.
Podle druhu materiálu volíme:
z nerezové oceli
litinové
litinové dělené

Pánev na palačinky = velmi plochá pánev, známá také jako „crepes“.
Z důvodu rovnoměrného přenosu tepla je velmi vhodná:
železná pánev na palačinky

Pánev speciální = se zvláštním určením – např. na lívance nebo na sázená vejce
pánev s devíti důlky

 

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*