Nástroj každého kuchaře – teflonová pánev

Teflonové pánve jsou neocenitelným nástrojem každého kuchaře. Ale nejsou samozřejmě tak odolné, jako litinové pánve, proto potřebují opatrnější zacházení a zvýšenou péči. Tyto pánve jsou křehké, a když se nepřilnavá vrstva poškrábe nebo se začne loupat, budete potřebovat novou.

Dokonce i ty nejdražší se při špatné údržbě a používání mohou poničit, zejména pokud zapomenete na pravidlo „Nepoužívejte kovovou lžičku nebo špachtli“.

Kolik investovat do nového nádobí je velmi častá otázka.

Někteří raději volí variantu nejlevnější (ale pevné) pánve, kterou musí vyměnit každý rok nebo dva.

Ostatní se rozhodnou pro prémiové pánve, budou s nimi zacházet s maximálním respektem a vydrží jim několik let.

Školící šéfkuchař Robin Bashinsky nedávno vyměnil řadu prémiových pánví, o které se dobře staral po 10 let. „Myslím, že vydání stálo za to“, dodává.

  • Většina pánví má vrstvu polytetrafluorethylenu (PTFE), polymeru z ropy. Je to vosková látka, která odpuzuje vodu,“ vysvětluje Hugh Rushing, výkonný viceprezident asociace výrobců nádobí.
  • Při výrobě pánví je podkladový nátěr nastříkán na základní kovy (obvykle tvrdě eloxovaný hliník)
  • následuje sekundární vrstva, která obsahuje zpevňující materiály na pomoc proti poškrábání
  • následuje nejvyšší vrstva, která se skládá z teflonového materiálu.Teflon je nejvíce známý, ale existuje mnoho jiných vysoce kvalitních materiálů. Za vyšší cenu si obvykle pořídíte pánev, která má více vrstev.

Obavy z uvolnění toxinů PTFE nebo perfluoroktanové kyseliny (PFOA), chemické vazby, která pomáhá, aby teflonové povlaky držely na kovové pánvi, se týkají především výrobního procesu, než každodenního vaření.

Měli byste ovšem dodržovat pravidla určená výrobcem a nepoužívat jakékoliv pánve, které jsou silně poškrábané.

V poslední době se v kuchyni uplatňují nové povrchy, z nichž většina je konstruována na bázi vypálené keramické vrstvy. Na kovový podklad se nanese vrstva keramiky, do níž se nadzvukovou rychlostí nastřelují částečky titanu. Vzniká tak povrchová vrstva absolutně odolná proti poškrábání a dalšímu mechanickému poškození.

5 tipů na péči

  1. Vysoké teploty snižují životnost pánve, takže vařte pouze při nižší až středně-vysoké teplotě.
  2. Používejte pouze plastové, silikonové, nebo dřevěné nádobí. Nekrájejte potraviny na pánvi.
  3. Vyvarujte se používání tuků, které obsahují lecitin, jenž vypouští lepkavé zbytky, které narušují kvalitu teflonového povrchu.“ říká Michael Witsch, vedoucí výzkumný chemik.
  4. Nepoužívejte myčku nádobí (i když výrobce říká, že můžete).  Nechte pánev po použití vychladnout, pak ji omyjte teplou vodou se saponátem a houbou.  Vyhněte se hrubému náčiní.
  5. Záruky bývají v rozsahu několika let, ale většinou se na ně nevztahuje běžné opotřebení.

 

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*