Nářezové stroje usnadní práci

Krájet dnes v profesionálních provozech salám na snídani nožem je nepředstavitelné i díky profesionálním nářezovým strojům. Základní otázkou, kterou je nutné si před výběrem nářezového stroje zodpovědět je: Co a jak často (v jakém množství) potřebujeme krájet? Více podrobností čtěte níže.


Manuální nářezové stroje
Nejprodávanější varianta nářezových strojů. Posunování stolu je prováděno manuálně. Z velmi široké nabídky lze vybrat zařízení určená pro lehkou zátěž, ale také pro nepřetržitý provoz. Manuální nářezové stroje jsou cenově nejpřijatelnější.

Poloautomatické nářezové stroje
Poloautomatické nářezové stroje jsou výrazně dražší než manuální. Posun stolu je automatický, hodí se do velkých provozů pro nepřetržitý provoz.

Automatické nářezové stroje
Tyto známe ze supermarketů. Posun stolu je automatický, automatické je také skládání plátků (do řádků, komínků apod.). Cena přesahuje 200 000,- Kč bez DPH.

Pohon nože
Řemínkový převod – většinou používaný u manuálních nářezových strojů. Najdeme ho u levnějších přístrojů určených pro lehkou zátěž, stejně tak u zařízení přizpůsobených nepřetržitému provozu.
Šnekový převod– často se používá u dražších poloautomatických a automatických přístrojů určených pro nepřetržitý provoz.

Co budeme krájet?
Podle toho jaké potraviny potřebujeme krájet se musíme při výběru nářezového stroje řídit. Levnější nářezové stroje bývají konstruovány pro přípravu běžných uzenin. Pokud se chystáme krájet syrové maso, prosciutto nebo třeba sýr, je nutné vybrat přístroj s výkonnějším motorem, který je chlazen ventilátorem, případně koupit teflonový nebo jinak upravený nůž.

V těchto případech je dobré poradit se s prodejcem, který by měl být schopen dobře poradit a s výběrem pomoci.

Průměr nože
Podle velikosti krájených potravin vybíráme průměr nože. Průměry se pohybují většinou v rozmezí 195 – 350 mm.

Výkon motoru
Další z důležitých technických parametrů uváděný ve wattech případně kilowattech. Výkon roste s předpokládaným vytěžováním stroje. Lepší modely bývají vybaveny motorem, který je chlazený ventilátorem.

Čištění a údržba
Většina moderních nářezových strojů je vybavena zabudovaným brusičem nože, který umožňuje pohodlné broušení.

Nářezový stroj by měl být snadno rozmontovatelný, to zajišťuje pohodlné čištění hůře dostupných součástek přístroje.

Připravil: Václav Královec

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*