Nářezák na salám, šunku i zelí

Nářezový stroj je zřejmě v každé kuchyni. Není však jenom ke krájení salámu. Využijte ho v maximální míře a usnadněte si život. V oboru uznávaný leader - italský výrobce Sirman patří mezi největší výrobce strojů na zpracování potravin v Evropě.

Nářezové stroje Sirman

Stroje a zařízení pro gastronomii tady vyrábějí více jak 40 let, dnes pracují ve třech směnách a svoje výrobky skladují v moderním skladu na 2.650 paletách. Odtud se exportují do 125 zemí světa.

Rovný nebo šikmý nářezák

Než si nový stroj pořídíte, rozmyslete si, jaký stroj si koupíte. Všechny stroje Sirman krájí, a to velmi dobře.
Základní rozdělení:

  • nůž je našikmo – nazývaný také jako gravitační nářezový stroj. Při krájení odpadá krájený výrobek na odkládací plochu.
  • nůž je svisle – jsou určeny především pro krájení výrobků s větším průměrem a výrobky vyšší kvality. Každý odkrojený plátek odeberete rukou a položíte na odkládací plochu.

Aby salám nebyl větší než stroj

Nářezové stroje se vyrábějí v různých velikostech. Důležité je, aby salám nebo šunka nebyly větší, než vlastní nářezák.

Pokud krájíte především kulaté salámy do průměru 15 cm, tak stačí průměr krájecího nože do 20 cm. Jestliže je jejich průměr větší, zvolte větší průměr nože – 250 nebo 300 mm, případně ještě větší.

Při krájení např. hranatých výrobků – třeba šunka – je důležité, aby posun krájecího vozíku (saní), na který celý kus pokládáte, byl dostatečně dlouhý a s celým kusem potraviny jste se dostali přes okraj krájecího nože.

Domestic nebo Professional

Stojíte před volbou, jestli nářezový stroj s označením Domestic nebo Professional? Rozhodnutí je jednoznačné. Jestliže plánujete váš nový stroj postavit do profesionální kuchyně, restaurace, baru nebo obchodu, pak potřebujete provedení Professional.

Stroje Professional  jsou vyrobeny tak, že vydrží větší zátěž, jejich motory jsou vzduchem chlazené a výrobci udávají optimální dobu nepřetržitého provozu 15-20 minut. Takže je nemusíte vypínat už po pěti minutách provozu jako levnější stroje Domestic.

Plně automatické nářezové stroje, které nejenom krájí, ale nakrájený výrobek také skládají do různých sloupců, apod., jsou určeny pro trvalý provoz.

Řemenový nebo šnekový převod

  • Pro běžnou práci postačí klasický řemenový převod. Síla z motoru je na krájecí nůž přenášena malým klínovým řemenem.
  • Jestliže velmi často krájíte velmi tvrdé suroviny, jako např. prosciutto nebo tvrdé sýry, pak velmi doporučuji šnekový převod. Síla z motoru je přenášena pomocí šneku, takže nemůže docházet k prokluzování a výkon motoru je plně využíván.

Rovný, zubatý nebo teflonový nůž

  • Většina nářezových strojů je v základním vybavení dodávaná s nožem s hladkou hranou.
  • Nářezové stroje Sirman, mají krájecí nůž z kovaného a tvrzeného materiálu.
  • Alternativou jsou zubaté krájecí nože – na chléb, případně sýry, nebo nůž s teflonovým povrchem – zabraňuje lepení suroviny na krájecí plochu.

Brousící zařízení

Na nářezových strojích je zpravidla také připevněno brusné zařízení – brousek pro rychlé nabroušení. Pokud ho budete používat, postupujte vždy podle návodu zařízení, které jste k vašemu nářezovému stroji dostali.

Tip pro čištění nářezového stroje

  • Nářezák čistěte vždy ve vypnutém stavu a před zahájením práce vždy vytáhněte kabel ze zásuvky.

  • Sílu krájení nastavte do hodnoty nula „0“. K očištění použijte čistou horkou vodu, do které přidáte vhodné čistící prostředky. Používejte měkké čistící utěrky a nářezový stroj nikdy nedávejte do vody nebo neostřikujte vodou.

  • Nářezové stroje nejsou náročné na údržbu. Pravidelně, nejlépe každodenně je očistěte podle provozního návodu.
  • Pohyblivé části jako je vozík (saně) nebo vodící tyč namažte potravinářskou vazelínou.
  • Bezpečnost především
    Nikdy neodstraňujte bezpečnostní kryty! Bez nich nebo při neopatrném zacházení s nářezovým strojem si můžete přivodit nebezpečná zranění.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*