Na pečínku i do zelí!

Řeč je samozřejmě o kmínu! Dle záznamů byl kmín používán už v době kamenné. Původně však pochází zejména z Egypta, Turecka a Íránu. Díky svým chuťovým a aromatickým vlastnostem se stal populární na Středním Východě i v Indii.

Dnes se kmín běžně přidává do pokrmů obsahujících čili, do kari, salsy a různých omáček. Přímo se používá na ochucení polévek a do dušených pokrmů. Běžně jej nalezneme ve falafelu, humusu a dalších jídlech Středního Východu.

Vůni a chuť kmínu dodává silice, dále obsahuje bílkoviny, tuky, třísloviny, pryskyřice a jiné látky. Na jaře můžeme sbírat mladé lístky kmínu a přidávat je do polévek, pomazánek, salátů či k masu. Suché nažky se používají celé či mleté.

Koření se s ním např:

• ryby
• pečená masa
• polévky
• houby
• pomazánky
• brambory
• zelí
• též se používá k výrobě likérů
• pečivo

Co všechno umí?
• ve směsi s octem zastavuje krvácení z nosu
• uvolňuje žaludeční křeče
• působí dezinfekčně
• vyhání střevní parazity
• usnadňuje vykašlávání
• osvěží dech
• podpoří trávení
• působí proti nadýmání

 


 


Husa pečená na kmínu

Vykuchanou, očištěnou a pod tekoucí vodou pečlivě omytou husu zevnitř i na povrchu osolíme, dobře okmínujeme a vložíme prsíčky dolů do pekáče. Husu podlijeme, přikryjeme pokličkou a dusíme v troubě.

Během dušení obrátíme a dáme pozor, aby se kůže nepřipekla k pekáči. Doba úpravy záleží na stáří husy. Pak husu na kmínu dopečeme bez pokličky. Během pečení poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem z drůbků. U husy hodně sádelnaté musíme kůži propíchat vidlicí, aby sádlo vyteklo a vyškvařilo se. Sádlo sbíráme z pekáče bez vypečené šťávy, aby se nepřepalovalo. Správně upečená husa musí mít dozlatova vypečenou kůžičku.

Husu pečenou na kmínu naporcujeme, použijeme k tomu nůžky na drůbež a můžeme podávat. Přílohu volíme podle chuti.

Když přidáte tento recept do svého jídelníčku, jistě se Vám budou objednávkové lístky na vaší bonovací liště jenom kupit.

 

Připravil: Lucie Studená

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*