Na gril nepatří pouze maso

Grilovací sezóna je v plném proudu a vy se můžete přesvědčit, že na oheň nepatří jen maso. Ugrilovat se dá téměř vše, ale opravdu gurmánský zážitek přináší právě sýr. Ocení ho nejen vegetariáni, ale i ti, kteří si grilování bez pořádného steaku neumí představit.

Rafinovaně upravit na grilu lze např. hermelín, kozí sýr, eidam nebo olomoucké tvarůžky. Můžeme tak připravit skvělou přílohu k masu nebo třeba jen pikantní chuťovku na letní party.

Pikantní hermelín

Česnek nakrájejte nadrobno nebo ho prolisujte přes lis na česnek (podle možností u grilu). Nožem na sýr hermelín ze shora do kříže nařízněte. Každou ze vzniklých částí ještě „podřízněte“ tak, abyste dovnitř hermelínu mohli napěchovat pikantní náplň. Do vzniklého otvoru vložte trochu prolisovaného česneku, nasypte grilovací koření a k tomu ještě přidejte kolečko chilli papričky. Zabalte do alobalu a nechte na grilu prohřát.

Olomoucké tvarůžky s česnekem

Připravte si dva čtverce alobalu. Na ně rozdělte olomoucké tvarůžky, zakápněte je lžící piva, okořeňte a posypte nadrobno nakrájeným česnekem. Zabalte, nechte na grilu roztéct a poté podávejte. Výsledek není tak úplně esteticky dokonalý. Takže kdo si chce pohrát, může touto směsí plnit vydlabané patky chleba, a až poté grilovat v alobalu.

Tipy na marinády

Sladkokyselá marináda
Suroviny: 3 lžíce oleje, 6 lžic kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce sojové omáčky, 3 velké stroužky česneku, cibule, pepř, chili, majoránka, oregáno, tymián

Ostrá meruňková marináda
Suroviny:
12dkg meruňkové marmelády, 1dcl meruňkového džusu, 1lžíce polotučné hořčice, 6 lžic worcestrové omáčky, 1 lžíce citronové šťávy, 2 stroužky česneku a pepř.

Pivní marináda

Suroviny: pivo, kremžská horčice, olej, sójová omáčka, cukr, chilli paprička. Maso do marinády naložíme na několik hodin.

mm
O Lucie Studená (64 Články)
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*