Mytí a příprava listových salátů

Mytí zeleniny jako jsou okurky, rajčata a podobně je jednoduché. Prostě je na povrchu dobře odrhneme. U listových salátů postupujeme jinak.

Očištění listových salátů

– odstraňte nevzhledné vnější listy nebo jejich části
– zejména u salátů s  přírodním hnědočerveným zabarvením dávejte pozor na možné napadení hnilobou. Často je vidět až na druhý pohled

Mytí listových salátů

– salát rozložte na jednotlivé listy a vložte je do velké nádoby nebo do kbelíku s dostatečným množstvím vody
– pokud to receptura dovoluje, přidejte do prvního mytí trochu octa. Lépe tak odstraníte případné šneky
– salátové listy propláchněte, abyste odplavili nečistoty a písek
– pracujte důkladně, opatrně a rychle. Nenechávejte salát dlouho ve vodě, abyste neodplavili cenné živiny

Odkapání listových salátů

– před podáváním by měl být salát suchý, aby lépe přijal dresing a nestal se rychle „blátivým“
– zbavte jej zbytků vody. Praktická je odstředivka na salát
– aby se listy neponičily, vkládejte do odstředivky pouze přiměřené množství salátu

Dělení

– listy hlávkového salátu natrhejte na přiměřeně velké kousky
– platí zásada, že čím tvrdší listy, tím menší kousky
– salát dělte bezprostředně před konečnou přípravou

Tipy pro přípravu

  • citlivé strouhané suroviny do salátů (celer, mrkev, apod.) promíchejte s dresingovou omáčkou, aby se na vzduchu nezabarvily. Toto platí pouze u světlých dresingů. Tmavé octy zabarvují rovněž.
  • pro přípravu jsou vhodné velké mísy

Skladování listových salátů

– umyté a osušené listy salátu vložte do vzduchotěsné nádoby. Vhodná je polypropylénová gastronádoba a těsným víkem
– nádobu vložte do chladničky nebo saladety
– vyndávejte pouze takové množství, které jste schopni v krátké době zpracovat

Zdrih: internet

mm
O Eva Povová (123 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*