Může za to mlýnek na maso

Mleté maso je dnes velice oblíbenou součástí našeho jídelníčku, a to nejen, že je velice chutné, ale i jeho cena pořízení je dnes poměrně nižší, než tomu bylo kdysi.

Dříve se maso nemlelo, ale ručně nadrobno sekalo a to především ze svíčkové či kýty. Díky mlýnku na maso, který zvládne namlít i hovězí žebro či tlustý bůček dnes spadá mleté maso do levné kategorie.


Jak se pozná kvalita mletého masa?
Kvalitní směs mletého masa neobsahuje velké kusy surovin, tučné i libové složky jsou rovnoměrně rozložené. U čerstvě zpracovaného jsou ještě viditelné kontury z mlýnku a maso není tzv. rozmázlé.

Jaká je nejvhodnější směs na kvalitní sekanou?
Tvoří ji třetina libové vepřové plece, třetina libového předního hovězího z krku a třetina drobného hřbetního vepřového sádla.

Koření na mleté maso
Dnes se již dá na mleté maso koupit kořenící směs speciálně pro mletá masa. Jaké koření však použít, když si směs do mletého masa chcete připravit sami?

• Sůl
• Nadrobno nakrájená cibule
• Majoránka
• Prolisovaný česnek
• Mletý pepř
• Najemno nastrouhaný čerstvý zázvor
• Namleté nové koření
• Nadrcený kmín
• Sladká paprika


Domácí sekaná
Suroviny: 1/2 kg mletého masa, 1 rohlík, 2 vejce, 2-3 stroužky česneku, majoránka, koření na mleté maso, pepř, sůl, 6 hrstí strouhanky, cibule, 1 syrová brambora a olej na potření

Smícháme mleté maso, rohlík předem namočený v mléce, vejce, česnek, koření, sůl, strouhanku, cibuli najemno nakrájenou, bramboru nastrouhanou na jemném struhadle. Z těsta vytvarujeme 2 šišky a vložíme do pekáče či zapékací mísy, potřeme olejem a dáme péct. Po 10 min přiléváme trochu vody a sekanou na povrchu lehce potřeme olejem, přikryjeme alobalem a dáme znova péct. Pečeme asi 30 min. Během pečení kontrolujeme a přiléváme vodu.

 

Připravila: Lucie Studená

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*