Moderní gastronomie

Gastronomie se stále vyvíjí, zaměřuje se na čerstvé domácí suroviny, kratší dobu přípravy jídel, nabídky salátů a jídel z volného výběru. Rozšiřuje se počet vegetariánského způsobu stravování, restaurace více používají bio potraviny, roste počet nekuřáckých restaurací.

Gastronomické trendy se přizpůsobují životnímu stylu obyvatel. Rychlé občerstvení, zážitková gastronomie, prolínání různých národních kuchyní do tradiční přípravy jídel.

Vyznáte se v moderních trendech?

  • Bio Food

Využití biopotravin z místních zdrojů, které výrazně ovlivňují chuť a kvalitu jídla. Pokrmy obsahují zdraví prospěšné látky. Základem je zdravá půda. Zvířata jsou krmena převážně z produkce vlastního ekologického podniku. Značení BIO v ČR podléhá evropské legislativě a zákonu 242/200 Sb.

  • Brain Food

Česky řečeno jídlo pro mozek. Jídlo obsahuje dostatek živin zásobující náš mozek. Podává se při školeních, konferencích, aby uchazeči po vydatném obědě neusnuli a byli stále aktivní.

  • Cuisine fusion

Multinárodní kuchyně, kde se mísí chutě různých zemí. Evropské jídlo se tak může vytvořit z Asijských surovin nebo naopak. Je to kuchyně bohatá na barvy a chutě.

  • Fast Food

První provozovny tohoto typu se objevily kolem roku 1954 v USA. Předností je rychlé stravování smažených a sladkých pokrmů bez výživných hodnot ovšem s malými nutričnímu hodnotami.

trendy2

Jde o pokrmy o velikosti jednoho až dvou soust, kdy není třeba žádného jídelního náčiní. Servíruje se na speciálních lžících, v mušlích, na špízkách, v mističkách aj. Může jít o předkrmy i hlavní jídla, sladké i slané pokrmy. Malé porce se snadno konzumují, host se může volně pohybovat a není při jídle omezen pohybem na jednom místě.

 

  • Food-truck

Nákladní auto se stravováním je považováno za rychlou a kvalitní restauraci. Šéfkuchaři nabízejí gurmánská jídla s využitím dostupných surovin

  • Front-cooking

Fascinující forma přípravy a prezentace jídla, tzv. „vaření před očima hostů“. Host si užívá všemi smyslu – vidí, cítí, slyší a ochutnává. Stále více restaurací tím zvyšuje svoji image, kdy kuchař navazuje bezprostřední kontakt s hostem, ukáže mu čerstvé suroviny, objasní mu přípravu jídla, nechá hosta „nakouknout pod pokličku“ svého kuchařského umění.

  • Functional Food

Tady platí, že potravu musí tvořit jednak látky hodnotné jak výživově, tak po stránce chuťové

  • Fun Food a Fancy Food

48001_bamboo2

Zábavná forma gastronomie, kreativní příprava jídel, která využívá tvořivosti kuchařů a obsluhy. Zelenina a ovoce ve tvaru zvířat, zábavné talíře plné postaviček tvořených z různých surovin. Zde platí, že jíme očima.

  • Food-truck

Nákladní auto se stravováním je považováno za rychlou a kvalitní restauraci. Šéfkuchaři nabízejí gurmánská jídla s využitím dostupných surovin.

  • Molekulární gastronomie

Je považována za trend 3 tisíciletí. Jídlo je podáváno zcela netradičně ve formě pěny, želé, sirupu nebo v pilulce. Při přípravě se nejčastěji používá kapalný dusík.

  • On-line kuchyně

K tomu, aby jste mohli vařit Vám staří koupené suroviny, založený účet na Google+ a být on-line na svém počítači s webovou kamerou.

  • Puzzle Food

Sladké i slané pochutiny jsou na talíři naaranžovány v různých geometrických tvarech doplněné netradičními drobnými prvky.

  • Rawfood kuchyně

Najdete zde syrové pokrmy bez chemické úpravy, tepelně zpracované max. do 42 °C, aby se nezničily vitamíny a enzymy v ovoci a zelenině.

  • Slow Food

Více menších porcí s využitím místních surovin bez chemického ošetření. Personál v doporučených restauracích umí podat informace o servírovaném jídle a surovinách.

*) internet

Připravila: Eva Povová

 

 

mm
O Eva Povová (63 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*