Mikrovlnné trouby

První mikrovlnná trouba byla vyvinuta v USA koncem 40. let 20. století. V roce 1947 uvedla firma Raytheon na trh první komerčně využitelnou mikrovlnnou troubu. Ta byla téměř dva metry vysoká, vážila kolem 400 kilogramů a stála 3000 dolarů. Vysloužila si přezdívku Radar range. Tyto první výrobky se používaly výlučně v restauracích, jídelních vagonech a oceánských parnících, tedy všude tam, kde bylo třeba rychle ohřát velká množství jídel.

První mikrovlnné trouby určené pro domácnosti se však v prodeji objevily až v roce 1955. Stály kolem 1300 dolarů, ale stále byly pro průměrnou kuchyni velmi objemné. Díky japonskému vývoji menších magnetronů se první skutečně kompaktní mikrovlnky objevily až v roce 1967, tehdy stály těsně pod 500 dolarů. Od té doby se použití mikrovlnné trouby značně rozšířilo a doznala také několika technických vylepšení.

Žádná dodnes dostupná studie nepotvrdila jiné účinky mikrovln na jídlo než tepelné.
K tomu, aby např. došlo ke změně molekul „jídla“, je potřeba ionizace a ionizující záření. Mikrovlnné záření je však zářením neionizujícím. Při ohřívání jídla dochází k degradaci vitamínů či aminokyselin. K těmto změnám však dochází i při ohřevu konvenčními metodami. Vysvětlení teorie vybuchujících vajec tvrdící, že je to ukázka škodlivosti na pokrm a člověka, je prosté.
Objem vody a objem vodní páry, pocházející z totožného množství vody, je velice odlišný. Pára má nekolikrát větší objem, a proto dochází k expanzi, následnému úniku a proražení skořápky vajíčka.

Působení mikrovln na člověka je prokazatelně škodlivé, ale škodlivost pokrmu ohřátého mikrovlnami dokázáno není.


Kombinované mikrovlnné trouby
vám kromě klasických funkcí nabídnou také řadu vylepšení. Kombinují v sobě mikrovlnnou troubu, gril i horkovzdušnou troubu, takže jsou maximálně flexibilní. Mechanické ovládání zde nahrazuje ovládání digitální. Místo nastavování výkonu a doby ohřevu vám tak většinou stačí zvolit typ připravovaného jídla a vaše mikrovlnka ho zváží a sama určí potřebný výkon i čas.

Ve většině kuchyní se stala mikrovlnná trouba nepostradatelným pomocníkem při přípravě jídel.

Zde je několik jednoduchých důvodů, proč používat mikrovlnnou troubu:

a) Příprava jídel v mikrovlnné troubě je mnohem rychlejší – šetříte tak čas a energii.

b) Díky krátké době přípravy jsou zachovávány obsažené vitamíny, barva i chuť potravin.

c) Jídlo se v mikrovlnné troubě připravuje většinou ve stejném nádobí, ze kterého je následně konzumováno. Ušetříte si tak čas i práci s umýváním dalších nádob, které jsou pro klasickou přípravu jídla nezbytné.

Připravil: Jan Domabyl

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*