Maso musí být v chladu

Maso skladované v chladničce ale i v mrazničce je potravina, která podléhá rychlé zkáze. Při nákupu masa je důležité dbát na to, aby bylo maso před uskladněním ve vaší provozovně vhodně uskladněno i u výrobce a prodejce.


Po celou dobu skladování se musí maso nacházet v chladu. Zvýšení teploty mraženého masa nad doporučenou teplotu (0 – 4 °C) může zkrátit jeho životnost.

Nákup masa

Při nákupu masa se řiďte především Vašimi smysly.

  • vepřové maso by mělo mít světle růžovou barvu.
  • Barva masa by neměla být nadměrně tmavá nebo mít nádech různých jiných barev.
  • Tuk by měl být bílý.
  • Na povrchu by maso nemělo lepit nebo být slizké.
  • Pokud k masu přivoníme, nesmíme cítit kyselost. Maso nesmí být oschlé, přemražené.

Chlazené maso není vhodné kupovat na více než 3 dny, mražené maso na více než 2 týdny dopředu. Kupujte pouze takové množství, které spotřebujete.

Uskladnění

  • Syrové maso a drůbež skladujeme vždy odděleně od ostatních surovin.
  • Pokud maso skladujeme v lednici, ukládáme je do jejích spodních částí.
  • Uskladněné maso nikdy nenecháváme povolené a ležící ve vlastních šťávách.
  • Maso máme vždy rozdělené podle jednotlivých druhů.
  • Také je nenecháváme uskladněné bez obalu, například pouze na talíři.

Životnost masa i jiných druhů potravin prodlužuje vakuové balení. Vakuovací balička nám pomůže zavakuovat maso do sáčků, další možností je pak použití vakuových dóz.

Pozor na rozmrazování

  • Maso nechte přes noc v ledničce.
  • Můžete ho také rozmrazit v mikrovlnné troubě.
  • Rozmrazování pod studenou vodou má svá pravidla. Mělo by být uloženo ve vodotěsném plastikovém sáčku, vodu měňte každých 30 minut.
  • Po rozmrazení v ledničce by mělo mleté maso a drůbež zůstat použitelné po další den či dva. Tmavé maso (vepřové, hovězí a skopové) je použitelné 3 až 5 dní po rozmrazení v ledničce.

Maso, které bylo rozmraženo v mikrovlnné troubě, nebo ponořením do chladné vody, by mělo být zpracováno okamžitě, protože bylo drženo v teplotách nad 5 °C.

 

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*