Lilek dejte na gril

Grilovaná zelenina je nejen skvělou přílohou ke grilovanému masu, ale v horkých letních dnech může posloužit i jako lehký oběd. Výhodou je, že zeleninu nemusíme předem zvlášť připravovat. Stačí nakrájet na větší kusy nebo plátky a můžeme potřít bylinkovým olejem, posypat kořením nebo solí.


Lilek se do Evropy dostal ve středověku díky arabským obchodníkům. Nejdříve se pěstoval ve Španělsku, a poté se rozšířil i do dalších zemí – velmi oblíbený je především v Řecku. Zde se mu někdy přezdívá jablko bláznů, protože se dříve věřilo, že přílišná konzumace může člověka připravit o rozum. Dnes se už dávno ví, že zdraví nebezpečný je lilek pouze syrový, protože obsahuje jedovatý solanin.

V Čechách se tato lahodná zelenina rozšířila až v posledních několika letech, mnoho lidí ji ale stále při vaření nepoužívá, což je obrovská škoda. Lilek totiž skvěle chutná a je také velmi zdravý – obsahuje draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek a sodík, rovněž je bohatý na vitaminy A a C. Lilek často nazývaný baklažán navíc obsahuje vysoké množství pektinů, které příznivě působí na krevní tlak a střevní mikroorganismy. Ve 100 gramech obsahuje lilek 0,4 g tuku a pouze 15 kalorií, takže je ideálním pokrmem také při redukční dietě.

Několik tipů na grilovaný lilek.

00246Na gril by se měl používat pouze čerstvý lilek.

Při nákupu této zeleniny nikdy nezapomeňte zboží pořádně „osahat“, pokud je příliš měkký, ruce pryč.

Měkký lilek totiž velice často rychle shnije.

 

 

Lilek na grilu

Ingredience:
3 lžíce citronové šťávy, 1 dl olivovového oleje, 1 ks velkého lilku, 2 stroužky česneku, 2 lžíce bylinek petrželky a bazalky, pepř a sůl

Postup:
Česnek oloupeme a nakrájíme ostrým nožem na plátky. Bylinky jemně nasekáme. Olej dochutíme citronovou šťávou, mletým pepřem, přimícháme bylinky a plátky česneku.

Lilky omyjeme, zbavíme stopky a podélně nakrájíme na plátky asi půl centimetru silné. Vložíme je do ochuceného oleje a necháme
1 hodinu rozležet.

Potom lilky necháme okapat a grilujeme z obou stran, dokud nezvláční a nezhnědnou.

Grilované lilky poklademe plátky česneku z marinády, osolíme a podáváme ke grilovaným masům. Jako přílohu zvolíme pečené brambory v troubě nebo pečivo. Výborně chutnají s česnekovými dipy.

Grilovaný lilek s mozzarellou

Ingredience:
2 ks lilku, hrst bazalky, 2 ks mozzarelly,
4 stroužky česneku, špetka mletého pepře,
4 ks rajče, 2 špetky soli, 2 lžíce olivového oleje

Postup:
Lilek nakrájíme na kolečka. Posypeme solí a necháme odležet, aby ztratil hořkost. Mezitím rajčata i mozzarellu nakrájíme na tenké plátky. Jakmile lilek pustí šťávu, osušíme ho ubrouskem.

Lisem prolisujeme česnek a smícháme ho se solí, pepřem a olivovým olejem. Lilky chvíli grilujeme, po 2 – 3 minutách je potřeme česnekovou směsí a ještě cca 2 minuty grilujeme.

Grilovaný lilek skládáme na talíř a prokládáme plátky mozzarelly a rajčaty. Grilovaný lilek s mozzarellou posypeme natrhanou bazalkou a pokapeme olivovým olejem. Podáváme třeba s čerstvou bagetou.

 

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*