Kultura pití čaje

Za kolébku čaje je považována Čína, kde se čaj popíjel již v 15. století. Od té doby se na jeho přípravu používá i speciální hrníček s pokličkou - zhong. Z něj se čaj rozlévá do menších šálků. Číňané si potrpí na přírodní vůni čaje, proto ho nijak nedoslazují.

Čajový obřad

  • Rusové čaj připravují ve speciálním hrnci, zvaném samovar. V této nerezové nádobě se leckdy voda udržuje horká po celý den. Nad samovar se postaví konvička se silným černým čajem. Ten si pak účastníci čajového obřadu mohou libovolně zředit horkou vodou ze samovaru.
  • U nás v Čechách se na pití čaje používají hrnky na čaj různých velikostí nebo čajové soupravy. K louhování čaje se používají právě hrnky nebo porcelánové, keramické či skleněné konvičky. Čaj je možné louhovat přímo v nádobě, nebo za pomoci čajového sítka, které je vyrobeno z nerezu nebo z bambusu.
  • Čajový obřad má svůj původ v Japonsku. Jsou s ním úzce spojena nejrůznější náboženství. Běžnému člověku proto může trvat i několik let, než skutečně pochopí hlubší význam čajového obřadu.

    Pro pořádání čajového obřadu je potřeba speciální prostor i nádobí. To představuje čajová naběračka, bambusová metlička a hedvábné plátno. Všichni účastníci obřadu se oblékají v tlumených barvách. Sami si doma můžete vyzkoušet zjednodušený čajový obřad, který pravděpodobně spíše proměníte v příjemné posezení se svými přáteli.

Druhy čaje

Černý čaj

Černý čaj je na přípravu jeden z nejjednodušších čajů. Černý čaj by se měl louhovat dvě až tři minuty, pokud chceme aby nás čaj povzbudil, pět minut pro působení na zažívání. Záleží na druhu a chuti čaje, které chcete docílit. Z jedné dávky čaje připravte pouze jeden nálev. Jinak by čaj ztratil svou výraznou chuť.

Zelený čaj

Příprava zeleného čaje je o něco málo složitější než příprava čaje černého. Chcete mít opravdu dobrý zelený čaj? Vroucí vodu nechte pár minut odstát, přibližně na teplotu 80 stupňů. Pokud by se zelený čaj zalil horkou vodou, do nálevu by se vyloučily i třísloviny a čaj by zhořkl. Ze zeleného čaje je možné připravit dva až tři nálevy.

Ovocný čaj

Ovocný čaj je oblíbený nejen pro svou vynikající ovocnou chuť, ale i pro jednoduchou přípravu. Ovocný čaj totiž jen tak nepřelouhujete, i když můžete dosáhnout trpké a nakyslé chuti.  Zalévá se vroucí vodou. Doba louhování je pět až osm minut. Pozor, pokud čaj scedíte příliš brzy, nestihne se vylouhovat.

Bylinkový čaj

Bylinné čaje jsou širokou kategorií čajů s různými návody přípravy. Bylinky vždy zalévejte vroucí vodou a nechte je louhovat osm až patnáct minut. Čas, který je uveden na balíčku čaje, vždy dodržujte. Bylinné čaje totiž snadno zhořknou. Z jedné dávky je možné připravit pouze jeden nápoj.

*)zdroj internet

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*