Kuchyně tisíce ostrovů

Seznamte se s řeckou kuchyní a vyzkoušejte něco neznámého – ochutnejte některé z typických specialit oblasti, nenechejte si ujít bohatou nabídku mezédes, rozmanité druhy vynikajícího (často plněného) pečiva, sladkosti a ochutnejte něco z darů moře… Nezapomeňte ani na výtečnou kávu, řecká vína a alkohol.

Řecká kuchyně

Její kulinářské umění mají více než 4 tisíce let starou historii. Řecké recepty jsou výslednicí vlivů Evropy, Arábie a kultur Malé Asie.

Řecká kuchyně je založena na čerstvých ingrediencích a značnému množství zeleniny a bylinek. Řecká rajčata, mrkev, cibule, česnek, petržel a samozřejmě kvalitní olivový olej hrají v řecké kuchyni hlavní roli.

Samozřejmě je v Řecku kladen důraz i na kvalitní maso, a to především vepřové a jehněčí. Řekové jsou rovněž mistry v přípravě plodů moře – oblíbené jsou především různě upravené mořské ryby, krevety, raci, langusty či chobotnice.

Řecká kuchyně je ve světě proslulá především díky receptům jako tzaziky, gyros či musaka (moussaka).

Nejznámějšími pochoutkami jsou bezpochyby

  • musaká (lilkový nákyp s mletým masem a bešamelovou omáčkou, někdy i bramborami),
  • gyros (vepřové, jehněčí nebo kuřecí maso opékané na svislém otočném rožni, postupně odkrajované; podává se v obilné placce, které se říká „pita“ nebo s hranolky a oblohou na talíři),
  • suvláki (řecký špíz: na jehle nebo špejli grilované vepřové, jehněčí nebo kuřecí maso),
  • tzatzíki (jogurtová pasta s okurkou a česnekem, popř. s trochou kopru),
  • choriátiki (řecký salát: čerstvá zelenina, sýr Feta a olivy, dochucený solí, oregánem, olivovým olejem a octem).

Seznamte se s Musakou

suroviny:

mletý černý pepř, 2 stroužky česneku, 600 ml mléka, 4 lžíce olivového oleje, 1 svazek petrželky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 vejce, 750 g mletého maso, 450 g brambor, 4 lžíce parmazánu, 3 lžíce strouhanky, 800 g sterilovaných rajčat, sůl, 1 cibule, 50 g hladké mouky, 200 g jogurtu, 2 lilky, 50 g másla

Postup:

Lilky očistíme, podélně nakrájíme ostrým nožem na plátky a osolíme. Dáme na 30 minut odležet. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje na nerezové pánvi. Přidáme maso a opečeme je. Přimícháme petrželku, rajčata a protlak. Osolíme a opepříme. Dusíme 15 minut.

Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Krátce je předvaříme v kastrolu v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme a opečeme na 2 lžících oleje.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Z mouky a másla upražíme jíšku. Přilijeme mléko a prova­říme. Dáme vychladnout. Do omáčky vmícháme jogurt, vejce a sýr. Osolíme a opepříme. Vymaštěnou zapékací mísu vysypeme strouhankou a napl­níme ji masem. Přikryjeme plátky brambor a lilků. Zalijeme omáčkou. Řeckou musaku pečeme asi 50 minut.

Hotovou řeckou musaku ihned podáváme.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*