Kozí sýr – opravdová delikatesa

Velmocí kozích sýrů je sice Francie. Proč ale nezkusit servírovat tento některými milovaný, jinými nenáviděný druh sýru i v našich restauracích?

Čerstvý kozí sýr a jeho skladování

  • Čerstvý kozí sýr by měl být vlhký, nesmí být plesnivý nebo nafouklý. Neměla by z něj vytékat syrovátka.
  • Sýr by měl mít jemnou slanou chuť.
  • Při skladování je důležité chránit ho před vzduchem. V nejlepším případě pomocí vzduchotěsných nádob.
  • Je vhodné vyndat ho z chladničky už 1 hodinu před podáváním.Pokud sýr silně zapáchá nebo má podivnou barvu, nepodávejte ho na stůl.
  • Pro dlouhodobé skladování je ideální použít mrazničku. Pokud je dobře zabalený, zmrazený si udrží svou chuť, strukturu i vlhkost.
  • Při jeho rozmrazování postupujte trpělivě. Ideální je nechat ho v chladničce rozmrazovat po dobu 24 – 48 hodin.
  • Před podáváním by měl mít vždy nejméně pokojovou teplotu, pouze takto vynikne jeho skvělá a jedinečná chuť.
  • Všechny kozí sýry jsou velmi citlivé na teplo a mohou se v něm rozpadat a ztrácet svou strukturu.

Věděli jste, že?

  1. Ve srovnání s kravským mlékem má kozí výrazně nižší obsah kalorií, tuku a cholesterolu. Poskytuje také více vápníku.
  2. I přes nižší množství kalorií však vyniká plnou krémovou chutí.
  3. Kozí sýry jsou snadněji stravitelné než kravské, protože tukové buňky jsou menší.
  4. Mnozí lidé trpící alergií na laktózu nebo mající jiné alergie na mléčné výrobky, mohou jíst bez potíží výrobky z kozího mléka.

Grilovaný kozí sýr

Ingredience:
8 větších rajčat, 250 g kozího sýra, 1 vejce, mletý pepř, 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu a tymiánu, směs listových salátů, balzamikový ocet (podle chuti)

Postup:

  1. Rozpálíme si gril nebo troubu. Rajčata důkladně omyjeme, u stopky seřízneme čepičku a opatrně lžičkou vydlabeme dužinu. Otočíme je řezem dolů, aby vykapala jejich šťáva. Kozí sýr nakrájíme na kostičky, promícháme v misce s našlehaným vejcem, osolíme, trochu opepříme a přidáme nasekané bylinky.
  2. Vnitřky rajčat také osolíme, naplníme sýrovou směsí, opatrně přiklopíme seříznutou čepičkou a dáme do předehřáté trouby nebo na gril zapéct asi na 10-15 minut. Podáváme na důkladně umytých a osušených listech různých druhů salátů. Podle chuti můžeme lehce polít balzamikovým octem.

 

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*