Kouzlení se zeleninou a ovocem

Vyřezávat se dá téměř do čehokoliv. V našem případě do ovoce, zeleniny, dokonce i sýrů. První poznatky o vyřezávání ozdob z ovoce a zeleniny pocházejí ze 7. století našeho letopočtu.


Dekorativní vyřezávání má svůj historický původ ve východoasijských zemích. Stalo se součástí slavnostního stolování v Koreji, Japonsku i Číně. Za zemi, kde to umí nejlépe, je považováno Thajsko.
Tamní mistři zeleninových řezeb umocňují ohromujícími dekoracemi přednosti thajské kuchyně – vyváženost kontrastních chutí; pikantních a jemných, sladkých a ostrých.

Thajci jsou přesvědčeni, že labužník by měl jídlo podobně harmonicky a v celé paletě jeho zajímavosti vnímat i očima. Kouzlení s ovocem a zeleninou je v Thajsku považováno za jedno z tradičních řemesel. Ovocné a zeleninové zátiší zde dávají atmosféru výjimečnosti náboženským, svatebním, pohřebním i královským obřadům, zdobí i hostiny v domácnostech ale i ty připravené pro turisty.

Uvádí se, že na počátku několikaleté slávy thajského dekorativního vyřezávání ovoce a zeleniny bylo neobvyklé zkrášlení tradičních obyčejů. Vypouštění plovoucí lampy v průběhu listopadové noci za úplňku přináší Thajcům štěstí.

V tu noc roce 1364 ve městě Sukothai vyplavala lampa – loďka z banánového listí s kadidlem, svíčkami, květinami a mincemi, ozdobená květinami, ptáky a dalšími zvířaty, vyříznutými z ovoce a zeleniny. Prý připomínala obrovský leknín. Králi Phra Ruang se nápad jeho služky tak zalíbil, že prohlásil vyřezávání zeleniny a ovoce uměleckým oborem a zřídil v paláci jeho výuku pro budoucí dvorní dámy.

Na začátku zdobily výrobky řezbářských mistrů stoly císaře a jeho dvora, postupně se však toto umění začalo šířit i do rodin obyčejných lidí.
Zhruba v polovině 30. let minulého století v Thajsku, ve snaze obnovit pohasínající slávu tamějšího carvingu začaly zavádět volitelný předmět vyřezávání ovoce a zeleniny. Dnes se vyučuje v základních i vyšších školách, má i svou univerzitu. Do Evropy se toto umění dostalo mnohem později, ale velmi rychle si našlo své uplatnění na ozdobu jídel či nápojů.
Jaké nože používat
Na výrobu ozdoby talíře si vystačíte i se zeleninovým nožíkem. S pružným thajským nožem jdou ovšem jemnější detaily snáze. Začátečník nemusí mít speciální řezbářské nože a různě velká vroubená i hladká dlátka a další speciální pomůcky. Důležité je, aby nůž byl špičatý a za všech okolností ostrý. Nerez ocel je lepší než obyčejná, protože ovoce a zeleninu neobarví.

Zdobení čerstvého barevného ovoce a zeleniny řezbou není tak těžké, jak se na první pohled může zdát. Důležité je vědět jak na to a také se na řez patřičně soustředit.

Připravila: Lucie Studená

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*