Konečně se v tom vyznáte

Původ a historie této rostliny je velice bohatá. Kolem šestnáctého století před naším letopočtem, Féničané přivezli první olivovník na peloponéský poloostrov, a právě odtud se později rozšířil díky řeckým a později i římským kolonizátorům do celé oblasti Středozemního moře, od afrického pobřeží do Itálie a jižní Francie až na Pyrenejský poloostrov. Oblast Středozemního moře je dnes nejdůležitější pěstitelskou oblastí na světě.

 

Druhy olivového oleje

Extra panenský

  • musí projít chuťovou zkouškou s nejvyšším hodnocením ze všech olejů
  • olej získávaný z oliv zásadně a vždy mechanickým lisováním bez použití chemie
  • extra panenský olivový olej je čistým a přírodním extraktem z oliv a proto je nejvíce ceněným mezi olivovými oleji
  • je vhodný pro studenou i teplou kuchyni

Panenský

  • chuťové ohodnocení je nižší
  • olej získávaný z oliv mechanickým způsobem bez použití chemického postupu stejně jako extra panenský
  • na českém trhu není panenský olej dostupný, samostatně se většinou neprodává ani v jiných zemích
  • panenský olej se používá pro výrobu olivového oleje Pure

Corrente

  • známý také jako běžný olej
  • u nás se samostatně neprodává
  • není vhodný pro okamžité stáčení do lahví
  • musí být upraven v rafinérii
  • používá se pro získání “čistého” olivového oleje (Pure)

Pure

  • známý jako čistý olej
  • panenský olej tvoří v průměru 8% celkového obsahu oleje Pure, je vhodný pouze na vaření nebo na smažení, nikoliv pro studenou kuchyni
  • doporučuje se výhradně na tepelnou úpravu pokrmů, jelikož je chuťově neutrální

Sansa

  • získává se z olivové drti, z odpadu, který zbyde po prvním vylisování olejů
  • nejméně kvalitní olej
  • má žluto-nazelenalou barvou a v případě nutnosti jej lze použít pouze na vaření a smažení, nikoliv ve studené kuchyni

Pikantní olivy

Ingredience:
2 chilly papričky, 200g oliv s mandlí, hrst bazalky, 60 ml extra panenského olivového oleje, stroužek česneku a sůl

Postup:
Menší hrstku lístků bazalky jemně nasekáme nožem, česnek utřeme s trochou soli nebo prolisujeme lisem na česnek. Chilli papriku nakrájíme na kroužky nebo na kousky. Vše promícháme v misce s olivovým olejem. Bylinkový olej můžeme připravit i s předstihem.

Zakoupené olivy s mandlí scedíme a necháme okapat. Promícháme se směsí oleje, bazalky, česneku a kapie. Můžeme ještě ochutit pepřem.

Pikantní olivy necháme uležet. V lednici vydrží i několik dní. Můžeme je podávat samotné nebo jako chuťovku – třeba k obložené studené míse.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*