Křehčené není křehké

Výrobci se údajně snaží nabídnout šťavnatější a chutnější produkt, kterým samy o sobě například kuřecí prsní řízky nejsou. Nemají v sobě příliš tuku a jak je známo, prsní drůbeží svalovina bývá po upečení či osmažení sušší. Není tedy žádným překvapením, že proces křehčení nejčastěji podstupují právě krůtí a kuřecí prsa.

Co je vlastně křehčené maso?

V případě takto upraveného masa, už nehovoříme o mase, ale podle vyhlášky se jedná o masný polotovar, protože je do masa přidávána voda, sůl a různé chemické stabilizátory. Na etiketě tak často objevíte ve složení, že obsah masa je např. pouze 70%, zbytek tvoří voda, sůl a tzv. „zlepšovadla“.

Skutečným výsledkem křehčení je ale stav, kdy spotřebitel platí v ceně masa vodu, a to v nemalém množství. A při přípravě pokrmu se mu maso v troubě, pánvi či jiné nádobě použité při tepelné úpravě „zdrcne“ a výsledná porce je – menší.

Křehčené maso není zdravotně závadné, žádné potíže nám z něj nehrozí, pokud si jej ovšem nevědomky nekoupí celiak. V některých křehčících směsích se totiž může vyskytnout alergenní lepek, proto pečlivě čtěte etikety. Opatrní buďte také při nákupu masa do dětských příkrmů, některé křehčící směsi mohou být i pálivé. Obsažené chemikálie na sebe dobře vážou vodu a pokud se dostanou do organismu, tak vězte, že po křehčených krůtích či kuřecích řízcích budete hůře hubnout.

Velikonoční kuře

Ingredience:
1 celé kuře, 60g tuku, 1 cibule, vývar, sůl nádivka: 150 g drůbežích jater, 60g tuku, 2 cibule, 3 vejce, 150g strouhanky, 2 lžíce sladké smetany, petržel, sůl a pepř

Omyté a usušené kuře osolíme a naplníme nádivkou. Kuře zašijeme, vložíme na část tuku a zbylým polijeme povrch kuřete. Pečeme 10-15 minut. Potom pod kuře přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, podlijeme vývarem a za občasného potírání mašlovačkou s vypečenou šťávou pečeme kuře doměkka. Kuře naporcujeme, použijeme nůž, nebo nůžky na drůbež, a při podávání polijeme vysmahlou šťávou. Příloha, vařené brambory, bramborová kaše.

Nádivka:

Na rozpuštěném tuku na pánvi zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená drůbeží nebo jiná játra, která předem smažíme 5-10 minut dle druhu jater. Vychladlá játra drobně nasekáme, přidáme strouhanku, žloutky, smetanu, lžíci sekané petrželky nebo libečku (mohou být i sušené), osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků.

Nakupujte přednostně v osvědčených řeznictvích s pultovým prodejem. A příště, až uvidíte v obchodě v akci drůbeží maso, přesvědčte se, zda se nejedná o křehčený masný polotovar.

 

Připravil: Eva Povová
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*