5P pro pizzu!

Jen málo jedinců by odolalo pravé italské pizze. Placky podobné dnešní pizze se připravovaly již v době neolitu. Ploché koláče začali dělat starověcí Egypťané a od nich je převzali Římané. Název pizza pochází z neapolského dialektu italštiny „picea“ a označovaly se tak placky z kynutého těsta, na které byly kladeny další ingredience.  První pizzerie vznikaly koncem 17. století.

Kdo by neměl rád pizzu

Pizza se peče

  1. Pizza těsto vyrobíte ze čtyř surovin: mouka, voda, sůl a kvasnice.
  2. Pizza je jedním z mála jídel, ke kterému se nepodává příloha.
  3. Pizza se jí bez příborů.
  4. Pizza se může servírovat na talíři, na prkénku, na tácku nebo v ubrousku.
  5. Pizza přijde i za Vámi….

 Těsto je  základ

  • Připravujeme

Tradiční italské těsto na pizzu je vyrobeno ze 4 surovin, kterými jsou mouka, voda, sůl a kvasnice. Velmi důležité je jeho řádné propracování, ke kterému se využívají speciální hnětače těsta na pizzu. Pak se těsto musí nechat řádně vykynout a odstát. Protože celý proces zrání trvá cca 24 hodin, dělají se těsta předem a uchovávají v chladničce. Takto „uleželé“ těsto bude více chutné, křupavé, voňavé a lépe stravitelné.

Těsto můžete samozřejmě připravit i bez ledničky, necháte ho vykynout při pokojové teplotě minimálně dvě hodiny.

  • Zpracováváme

Na vyválení těsta Vám stačí váleček na těsto, profesionální pizzerie využívají vyvalovačky těsta pro usnadnění práce. Vyvalovačky těsta vyválí těsto do požadované tloušťky. Těsto se během vyvalování neohřívá a nemění tak svou konzistenci. Chlazené pizza stoly mají zabudované gastronádoby, ve který jsou připravené suroviny na pokládání těsta a výrobu požadovaných druhů pizz. Nebo se využívají chlazené nástavby, kterých je na trhu široký sortiment.

Široký sortiment pizza příslušenství jako kleště na plech, čistící kartáček, krájecí kolečka, lopatky na pizzu, různé druhy pečících plechů, stojany nebo žáruvzdorné rukavice usnadní práci a manipulaci s pizzou.

  • Pečeme

Pizzu lze připravit v peci na dřevo, v elektrické nebo plynové peci. Zděná pec má většinou velké nároky na místo, které je v moderních pizzeriích omezené. Proto se stále více využívají profesionální pece na pizzu, které se liší kapacitou, vybavení a komfortem obsluhy. Jsou jednopatrové nebo dvoupatrové s manuálním nebo elektrickým ovládáním. Pizza se peče na šamotové desce rovnoměrně.

  • Podáváme

Servírování pizzy je nejčastěji na velkém plochém talíři nebo servírovacím prkénku. Čím větší rozměr, tím lepší. Je předem rozkrojená na dílky pro snazší konzumaci. Můžete ji jíst bez příborů. Je to pravý požitek začít od tenkého středu a „prokousat se“ ke křupavému okraji. Pizza příbor je speciální jako na steaky.

K pití se podává převážně červené sušší víno. Kdo má rád oblíbené pivo, může si i to. Ti, co nemusí alkohol, ocení jistě domácí limonádu.

Pizza jede

Když nepřijde host do restaurace, jede restaurace za hostem. Lépe řečeno – jede pizza.

Přeprava pizzy v krabicích, taškách nebo termoboxech. Na trhu jsou speciální pizza tašky pro snadnou přepravu. Tašky jsou vyrobeny z kvalitního, vysoce odolného materiálu. Jsou praktické, flexibilní a snadno čistitelné. Disponují výbornou tepelnou izolací. Součástí je i transparentní kapsa pro lístek s adresou, poznámkou, apod.

Pizzu lze vkládat do speciálních termoboxů na přepravu pizzy. Pizza box různých velikostí s jednoduchým otvíráním přes roh a snadným vyjmutím.

Nezbytnou součástí přepravy pizzy je krabice na pizzu. Rozvoz pokrmů už není jen záležitostí pizzerií, u kterých jsme na to byli nejvíce zvyklí. Poslední dobou se na rozvážení jídel začínají zaměřovat více restaurace a jídelny, které k tomu nabízejí širokou nabídku cateringových služeb.

Zdroj *)internet

mm
O Eva Povová (63 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*