Každý pátý chléb vyhodíme

V gastronomii a domácnosti vyhodíme každý pátý chléb do popelnice. Široký sortiment, vysoké spotřebitelské nároky a větší výroba než je spotřeba jsou hlavní příčinou.
Vyhodit chleba je hlavně morální problém. Samozřejmě je potřeba vidět také finanční ztrátu.

 

Sedm dobrých rad, jak chléb skladovat:
V praxi je doporučováno skladovat chléb při teplotě 20 – 25 °C, zabalený do čisté utěrky a vložený do vhodné nádoby (tzv. chlebovky – chlebníku).

• Chléb zabalte do čisté utěrky nebo plátna. Tento způsob mu umožní dýchat.
• Teplý nebo vlažný chléb nechte vždy vychladnout na čistém, vzdušném a větratelném místě.
• Nádobu na chléb je nutné pravidelně čistit, popř. dezinfikovat octovým roztokem.
• Chléb chraňte před působením světla (snižuje obsah vitamínů) a vzduchu (vypařuje se).
• Plátky chleba krájejte bezprostředně před spotřebou, zbylé chraňte před vysycháním zakrytím utěrkou.
• Správný nůž na chléb má být zoubkovaný, s dostatečně tenkým ostřím, protože se krájí řezáním, nikoliv tlačením na chleba.
• Nikdy neuchovávejte chléb v ledničce.

Toto radí předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Ing. Jaromír Dřízal. Správně vyrobený a dostatečně propečený chleba je trvanlivá potravina.

Doba trvanlivosti nebaleného chleba
je dnes deklarována na 24 hodin od splnění dodávky. Dobře vyrobený chléb by měl vydržet při správném skladování nejméně týden.

Pokud není chléb řádně nakynutý a upečený, může docházet k jeho předčasnému drobení, případně plesnivění.

Kontrola kvality chleba
Značný omyl je kontrola kvality chleba pohmatem a cíl, aby chléb byl co nejměkčí.
Právě tyto chleby bývají málo propečené a již po několika dnech vykazují vady. Správně propečený chléb musí mít silnější a tvrdší kůrku, ale zároveň porézní a elastickou střídu.

Co se starým chlebem
Zkontrolujte, jestli na něm nejsou stopy plísní.
V takovém případě vyhodit. Místo, kde jste jej skladovali, řádně očistěte a desinfikujte.

Jestliže je chléb ještě dobrý, využijte některý
z těchto receptů:

Bruschetta – zapečený nebo opečený chléb, na kterém jsou rajčata, bazalka, sůl, pepř, olivový olej a česnek
Staročeská chlebová polévka – polévka nejenom pro dobu, kdy se díváme do prázdné peněženky
Panzanella – velice oblíbený florentský letní salát, jehož základem je chléb a rajčata
Chlebová omáčka – vhodná třeba ke kuřeti
Chlebový nákyp – s náplní sladkou, masovou nebo zeleninovou


Připravil: Petr Gočál
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*