Kalibrace a cejchování

Kalibrace a cejchování jsou dvě rozdílné věci. Obojí však potřebujete, abyste nedostali pokutu při kontrole České obchodní inspekce. Nejdůležitější obsah pro naši práci v gastronomii je zřejmě v zákonu 263/2000 Sb. Vychází ze zákona 505/1990 Sb., který doplňuje a upravuje celá řada dalších upravených zákonů a vyhlášek.

Kalibrace váhy

  • znamená nastavení a zjištění hodnoty a kalibrovat lze každou váhy. Kalibrace je zpravidla ukončena vystavením kalibračního listu.
  • To, co váha ukáže, musí být pravda. Kontrolu zajímá, jestli 100 gramů je opravdu 100 gramů.
  • Přesnost vážení se s dobou používání mění. Na výsledky má vliv převážení, přemisťování, prach, nečistoty, apod.
  • Kalibraci váhy – nastavení její přesnosti –  kterou provádí certifikovaný vahař,  je možné provádět kdykoliv, pokud se vám výsledky nezdají být v pořádku, nebo bylo nutné váhu opravit.

Cejchovaná, úředně ověřená váha

  • je zaplombována a označena nálepkou.
  • Cejchují se takové váhy, které jsou určené jako měřidla vhodná pro obchodní styk, přímý prodej, zdravotnictví.
  • Cejchovat váhu – provést úřední ověření – je potřeba každé dva roky. Termín si hlídejte! Pokuty jsou nemalé.

Potřebuji cejchovanou váhu?

U stanovených měřidel se provádí cejchování. Jsou to měřidla daná vyhláškou ministerstva průmyslu a obchodu pro vážení při prodeji, darování, poskytování služeb a další. Jestliže při své práci suroviny dělíte, krájíte, zpracováváte nebo balíte a jídelní lístek nebo ceník obsahuje údaj o váze, je potřeba cejchovaná váha.

Tu potřebujete pro kontrolní vážení při přímém kontaktu se zákazníkem, např. při pultovém prodeji. Cejchovaná váha slouží také pro kontrolní účely obchodní inspekce.

U pracovních měřidel používaných v technologii výroby se provádí kalibrace (kontrola prováděná porovnáním hodnot naměřených danou vahou s hodnotami kontrolních závaží). Pro vlastní vážení ve skladu nebo v kuchyni postačí necejchovaná váha.

Platí tedy, že v malém nebo středním provozu, kde nemáte pultový prodej vážených výrobků, postačí jedna cejchovaná váha. Ostatní mohou být necejchované.

Kolik zaplatím

Úřední ověření (cejchování váhy) má dvě části. Obojí zpravidla zajistí certifikovaný vahař a proto zaplatíte:

  • oprava, seřízení a kalibrace – provádí přímo vahař, který vystaví kalibrační list
  • úřední ověření – vystavuje Český metrologický institut a je účtováno podle ceníku tohoto úřadu. Pokud bude váha v pořádku, tak zaplatíte pouze poplatek ČMI. Cena je uvedena v ceníku na stránkách.

Váhy do skladů a příjem zboží

Pro běžnou práci ve skladu nebo pro kontrolu při příjmu zboží postačí pomocná, necejchovaná váha do skladu, se kterou můžete vážit krabice, přepravy a sudy.

Připravil: Petr Gočál

16 komentářů u Kalibrace a cejchování

  1. Martin Migota // 6.3.2018 na 13:28 // Odpovědět

    Dobry den. Budu prodávat pres eshop michane bylinne smesi v saccich, kde budu michat jednotlivé slozky bylin v ruznych pomerech. Hotové smesi budu prodavat po 100g za jednotnou cenu. Cena za balicek tedy bude pevne stanovena dopredu a nebude se tedy vypočítávat zvlášť pro kazdy namichany balíček. Potrebuji i v tomto případě cejchovanou vahu? Dekuji za odpověď.

    • Dobrý den.
      Děkujeme za Váš dotaz ohledně cejchované váhy. Nejedná se o přímý styk se zákazníkem, ale pokud budete bylinné směsi míchat a dávat do sáčků po 100 g, potřebujete cejchovanou váhu. Cejchovaná váha slouží také pro konrolní účely obchodní inspekce. Redakce Gastrotip.cz

  2. Radka Kindlová // 16.5.2018 na 10:37 // Odpovědět

    Prosím, jak je to ve školních kuchyních? Děkuji. Máme jednu nákladní váhu, jednu starší mechanickou a jednu digitální.

    • Dobrý den. Děkujeme za Váš příspěvek. Pro kontrolu ČOI by váha, na které vážíte porce, měla být cejchovaná. Cejch platí na dva roky. Péče o váhu se Vám vyplatí.

  3. Dobry den, peču koláče v malém bistru spojeném s kavárnou. Koláče a všechny produkty prodáváme po kusech bez údaje o váze produktu. Potřebujeme v tomto případě cejchovanou váhu?

    • Dobrý den. Děkujeme za Váš příspěvek. U pracovních měřidel používaných v technologii výroby se provádí kalibrace (kontrola prováděná porovnáním hodnot naměřených danou vahou s hodnotami kontrolních závaží). U stanovených měřidel se provádí cejchování. Jsou to měřidla daná vyhláškou ministerstva průmyslu a obchodu pro vážení při prodeji, darování, poskytování služeb a další. Doufáme, že Vás tato stručná odpověď uspokojila a navedla Vás dál. Redakce Gastrotip.cz

  4. Zdravím, mohu se zeptat je možnost že bych si sama zkalibrovala vahu ?
    Prošlo by to kdyby přišla kontrola ?
    Jsme mala firma a pracujeme s potraviny používáme male kuchynské váhy mame jich asi 5 a používame i větší na vážení surovin cca na 25kg pytle a víc.
    Co je třeba mít všechny váhy zkalibrované nebo je musíme mít i ocejchované?
    Vážime třeba i čistě vypečený produkt před zabalením.

    Děkuji za odpověd.

    • Dobrý den.
      Děkujeme za Váš příspěvěk.
      Pokud pracujete a prodáváte potraviny, musíte ze zákona mít alespoň jednu váhu kalibrovanou. Nevíme, zda velké pytle vážíte pouze jako kontrolní pro Vás, v tomto případě váha nemusí být kalibrovaná. Pokud přeprodáváte tyto pytle dál, musí být váha opět kalibrovaná.
      Kalibraci smí provádět pouze oprávněná firma s platným certifikátem. Úředně ověřená váha je také cejchovaná.

      Redakce Gastrotip.cz

  5. Dobrý den,
    Lze ocejchovat jakékoliv digitální váhy, že nebo musí mít nějaké speciální zařízení. Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den.
      Děkujeme za Váš dotaz. Každá profesionální digitální váhy může být cejchovaná. Cejchovat lze váhu, která je přizpůsobená jako měřidlo vhodné pro obchodní styk, přímý prodej, aj. tzv. stanovené měřidlo.

      S přáním hezkého dne
      Eva Povová, redakce Gastrotip.cz

  6. Dobrý den, šalamounská otázka:
    Uvádíte: „U stanovených měřidel se provádí cejchování. Jsou to měřidla daná vyhláškou ministerstva průmyslu a obchodu pro vážení při prodeji, darování, poskytování služeb a další. Jestliže při své práci suroviny dělíte, krájíte, zpracováváte nebo balíte a jídelní lístek nebo ceník obsahuje údaj o váze, je potřeba cejchovaná váha.“

    Naše provozovna je malá kavárna/ bistro, v nabídce vždy jedno jídlo a polévka, v jídelníčku gramáž neuvádíme, pokud správně chápu 110/1997 Sb., paragraf 9a ničeho se nedopouštíme – je tedy nutné mít váhu? Samozřejmě se nechám vyvést z omylu 🙂

    Díky

    • Dobrý den.
      Omlouvám se za pozdní odpověď pro technické problémy na našem shopu.
      *Gramáž pokrmů není legislativně dosud určena žádným předpisem. Záleží na provozovateli, zda budou jeho hosté spokojeni a budou se vracet. Ve smyslu zákona o ochraně spotřebitele č. 634/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů, § 3 (poctivost prodeje výrobků a poskytování služeb) je prodávající povinen poskytovat službu v jakosti obvyklé (není –li jakost předepsána, schválena nebo uváděna). Je proto důležité, aby se host před objednáním dozvěděl z jídelního lístku dozvěděl cenu a gramáž jídla, příp. další specifikace služby. Uvedené údaje jsou pro restauraci závazné a jsou důležitým podkladem v případě reklamace.
      Gramáž masa by tak měla být vážena na cejchovaných vahách.
      *)zdroj internet
      S přáním hezkého dne Eva Povová

  7. Vaše informace jsou poněkud nepřesné. Úřední ověření váhy lze provézt přímo na Českém metrologickém institutu. Pokud bude váha v pořádku, tak zaplatíte pouze poplatek ČMI (pro tento rok 650 kč bez DPH). Cena je uvedena v ceníku na stránkách. 2500 kč za jednu váhu je opravdu předražené.

    • Dobrý den. Velmi děkuji za Váš komentář. Článek upravím s akutální informací. Hezký den přeje Eva Povová.

  8. Dobrý večer. Poskytujeme zvířecí kremační služby a v ceníku máme položky,které se odvíjí od hmotnosti klienta. Např.kremační služby 4-10kg. Potřebujeme váhu nejen kalibrovat,ale i ocejchovat?2letá lhůta běží od doby výroby,zakoupení či uvedení do provozu?Moc Vám děkuji za radu.Zdenka Šlárová

    • Dobrý den. Litujeme, ale na Váš dotaz nedokážeme odpovědět. Prosím obraťte se přímo na Státní veterinární správu. S pozdravem redakce Gastrotip.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*