Kalibrace a cejchování

Kalibrace a cejchování jsou dvě rozdílné věci. Obojí však potřebujete, abyste nedostali pokutu při kontrole České obchodní inspekce. Nejdůležitější obsah pro naši práci v gastronomii je zřejmě v zákonu 263/2000 Sb. Vychází ze zákona 505/1990 Sb., který doplňuje a upravuje celá řada dalších upravených zákonů a vyhlášek.

Kalibrace váhy

  • znamená nastavení a zjištění hodnoty a kalibrovat lze každou váhy. Kalibrace je zpravidla ukončena vystavením kalibračního listu.
  • To, co váha ukáže, musí být pravda. Kontrolu zajímá, jestli 100 gramů je opravdu 100 gramů.
  • Přesnost vážení se s dobou používání mění. Na výsledky má vliv převážení, přemisťování, prach, nečistoty, apod.
  • Kalibraci váhy – nastavení její přesnosti –  kterou provádí certifikovaný vahař,  je možné provádět kdykoliv, pokud se vám výsledky nezdají být v pořádku, nebo bylo nutné váhu opravit.

Cejchovaná, úředně ověřená váha

  • je zaplombována a označena nálepkou.
  • Cejchují se takové váhy, které jsou určené jako měřidla vhodná pro obchodní styk, přímý prodej, zdravotnictví.
  • Cejchovat váhu – provést úřední ověření – je potřeba každé dva roky. Termín si hlídejte! Pokuty jsou nemalé.

Potřebuji cejchovanou váhu?

U stanovených měřidel se provádí cejchování. Jsou to měřidla daná vyhláškou ministerstva průmyslu a obchodu pro vážení při prodeji, darování, poskytování služeb a další. Jestliže při své práci suroviny dělíte, krájíte, zpracováváte nebo balíte a jídelní lístek nebo ceník obsahuje údaj o váze, je potřeba cejchovaná váha.

Tu potřebujete pro kontrolní vážení při přímém kontaktu se zákazníkem, např. při pultovém prodeji. Cejchovaná váha slouží také pro kontrolní účely obchodní inspekce.

U pracovních měřidel používaných v technologii výroby se provádí kalibrace (kontrola prováděná porovnáním hodnot naměřených danou vahou s hodnotami kontrolních závaží). Pro vlastní vážení ve skladu nebo v kuchyni postačí necejchovaná váha.

Platí tedy, že v malém nebo středním provozu, kde nemáte pultový prodej vážených výrobků, postačí jedna cejchovaná váha. Ostatní mohou být necejchované.

Kolik zaplatím

Úřední ověření (cejchování váhy) má dvě části. Obojí zpravidla zajistí certifikovaný vahař a proto zaplatíte:

  • oprava, seřízení a kalibrace – provádí přímo vahař, který vystaví kalibrační list
  • úřední ověření – vystavuje Český metrologický institut a je účtováno podle ceníku tohoto úřadu. Jeho vystavení zprostředkuje vahař a proto nemusíte nic zajišťovat.

Podle rozsahu práce se seřízením a kalibrací, a druhu váhy, počítejte, že za tyto oba úkony zaplatíte nejméně jednou za dva roky asi 2.500,- Kč a více. Proto přemýšlejte, jestli opravdu potřebujete mít všechny váhy úředně ověřené, nebo jestli vám pro interní vážení postačí váha necejchovaná.

Jestliže potřebujete poradit, kdo je oprávněný tyto práce provádět, obraťte se na příslušný oblastní metrologický institut – kontakty zde.

Váhy do skladů a příjem zboží

Pro běžnou práci ve skladu nebo pro kontrolu při příjmu zboží postačí pomocná, necejchovaná váha do skladu, se kterou můžete vážit krabice, přepravy a sudy.

Připravil: Petr Gočál

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

6 komentářů u Kalibrace a cejchování

  1. Martin Migota // 6.3.2018 na 13:28 // Odpovědět

    Dobry den. Budu prodávat pres eshop michane bylinne smesi v saccich, kde budu michat jednotlivé slozky bylin v ruznych pomerech. Hotové smesi budu prodavat po 100g za jednotnou cenu. Cena za balicek tedy bude pevne stanovena dopredu a nebude se tedy vypočítávat zvlášť pro kazdy namichany balíček. Potrebuji i v tomto případě cejchovanou vahu? Dekuji za odpověď.

    • Dobrý den.
      Děkujeme za Váš dotaz ohledně cejchované váhy. Nejedná se o přímý styk se zákazníkem, ale pokud budete bylinné směsi míchat a dávat do sáčků po 100 g, potřebujete cejchovanou váhu. Cejchovaná váha slouží také pro konrolní účely obchodní inspekce. Redakce Gastrotip.cz

  2. Radka Kindlová // 16.5.2018 na 10:37 // Odpovědět

    Prosím, jak je to ve školních kuchyních? Děkuji. Máme jednu nákladní váhu, jednu starší mechanickou a jednu digitální.

    • Dobrý den. Děkujeme za Váš příspěvek. Pro kontrolu ČOI by váha, na které vážíte porce, měla být cejchovaná. Cejch platí na dva roky. Péče o váhu se Vám vyplatí.

  3. Dobry den, peču koláče v malém bistru spojeném s kavárnou. Koláče a všechny produkty prodáváme po kusech bez údaje o váze produktu. Potřebujeme v tomto případě cejchovanou váhu?

    • Dobrý den. Děkujeme za Váš příspěvek. U pracovních měřidel používaných v technologii výroby se provádí kalibrace (kontrola prováděná porovnáním hodnot naměřených danou vahou s hodnotami kontrolních závaží). U stanovených měřidel se provádí cejchování. Jsou to měřidla daná vyhláškou ministerstva průmyslu a obchodu pro vážení při prodeji, darování, poskytování služeb a další. Doufáme, že Vás tato stručná odpověď uspokojila a navedla Vás dál. Redakce Gastrotip.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*