Jsou slizcí, pomalí, ale velmi chutní!

Šneci. Živočichové, z jejichž životního stylu by nám měl údivem přecházet zrak. Mají jedinou nohu, přesto bez zranění přelezou i ostří žiletky. Díky orgánům vylučujícím přebytečnou vodu z těla přežijí pod hladinou mnoho hodin a tykadla s očima na koncích zatahují, jako když obracíte naruby prsty u rukavic. A navíc, jsou velmi chutní!


Delikatesy z hlemýžďů jsou skutečně výborné. Před zpracováním necháváme hlemýždě čtyři dny v prodyšných bednách, aby se vyprázdnili.

Pak je bleskově spaříme horkou vodou, vyndáme z ulit, odstraníme vnitřnosti a maso důkladně propereme ve vodě a solné lázni. Poté už je šnek připravený k vaření.

Snad nejrozšířenějším receptem jsou šneci po burgundsku – ve vlastní ulitě, kam kuchař jejich maso vrátí spolu s česnekem, máslem a petrželkou, a vše zapeče v troubě. Je třeba uznat, že je to pokrm nejen chutný, ale i zdravý.

Šnečí maso totiž obsahuje kolem patnácti procent bílkovin, minimum tuku a téměř žádný cholesterol.

Na recept šneci po burgundsku potřebujeme tyto suroviny:

• 48 šneků (čerstvých, marinovaných z plechovky nebo zamražených)
• 150 g másla
• 1 šalotka (nebo jarní cibulka)
• 4 stroužky česneku
• 2-3 stonky petrželové natě
• pepř
• sůl

Pokud máme šneky z konzervy, necháme je okapat a pak osušíme. U čerstvých nebo mražených odstraníme nejprve ulitu a vložíme je na noc do směsi soli a vinného octa (tím z nich dostaneme sliz). Pak je omyjeme a ve vodě vaříme 30 minut. Česnek rozdrtíme, přidáme nasekanou šalotku, sůl, najemno nakrájenou petrželovou nať a máslo, promícháme a necháme chvíli odležet. Šneky vložíme do zapékací misky, dáme na ně kousek česnekového másla a zapečeme při 180°C dozlatova (cca 5-10 min). Podáváme s bílým pečivem a bílým vínem.

Připravila: Lucie Studená

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*