Jíme správně běžná jídla?

Snažíme se správně jíst v restauraci netradiční jídla jako humry, mušle, šneky nebo ústřice, na které se podávájí speciální příbory. U běžných jídel se nad jejich konzumací nepozastavujeme, přitom i pečivo si zasluhuje u stolu svoji správnou konzumaci.

Pečivo

  • pečivo v misce leží vždy po levé ruce hosta, stolovníka
  • pečivo z košíku přendáme na dezertní talířek
  • není vhodné celé pečivo namazat a ukusovat
  • láme se na malé kousky, které vkládáme do úst
  • teprve odlámané kousky mažeme, nebo jimi nabíráme sousto
  • pečivem lze vytřít talíř

Vajíčka

  • vajíčka naměkko vkládáme špičkou nahoru do speciálního kalíšku nebo mističky, odstraníme opatrně špičku a malou lžičkou vyjídáme obsah
  • vejce natvrdo loupeme celá, půlíme a jíme vidličkou
  • na míchaná vajíčka používáme dezertní vidličku
  • hemenex jíme klasickým příborem

Polévky

  • polévka je tekutina, sklízí se a podává zprava (jako nápoje)
  • pokud polévku nabíráme z polévkové mísy, necháváme hluboký talíř na stole
  • hluboké talíře ani misky při konzumaci nezvedáme
  • horkou polévku nefoukáme, necháme trochu vystydnout
  • lžíci neseme k ústům zvolna a rozvážně a sedíme přitom rovně
  • polévku nesrkáme
  • dlouhé nudle nakrájíme nejprve lžící na menší kousky, rovněž knedlíčky nebo delší zeleninu
  • necinkáme lžící o dno talíře, ponecháváme trochu polévku na dně
  • vývar z bujon šálku můžeme vypít, lžíci pokládáme na podšálek

Kompoty

  • kompoty jíme lžičkou, pecky vkládáme zpět na lžičku a odkládáme na talířek

Špagety

  • špagety bývají servírovány i jako předkrm
  • nejí se kompletním příborem, ale jen vidličkou, na které je navineme
  • je nepřijatelné „vsrkávat“ špagety do pusy

*zdroj internet

 

mm
O Eva Povová (65 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*