Jídlo až pod nos

Zřejmě hledáním názvu výrobku, který by vyjadřoval jeho funkci, tedy hezky až pod nos, vzniknul podnos.
Nákup s rozmyslem
Než se rozhodnete pořídit podnosy pro vaši jídelnu, kantýnu nebo restauraci, zvažte několik okolností.

a) správný rozměr
Záleží na tom, jak budete s použitými podnosy a použitým nádobím nakládat.

Nejpoužívanějším řešením je pojízdný vozík na plata a podnosy, který v kuchyni využijete i jinak.

Standardně používaný rozměr v gastronomii je tzv. gastronoroma, kde základní rozměr je 53×32,5 cm. Vlastní gastronádoby se pak na celém světě vyrábí v násobku nebo zlomku této velikosti tak, aby se daly vzájemně kombinovat.

Pokud již vozíky na sběr nádobí vlastníte, podívejte se na rozměr. Předpokládám, že je vyroben pro plata a podnosy GN 1/1.

Jestliže vozík na sběr špinavého nádobí nevlastníte, můžete zvolit jídelní podnos podle vašeho uvážení a konkrétního použití.

b) aby se podnosy neslepily
Po mytí nejsou podnosy vždy dokonale suché. Pokud je po umytí pokládáte na sebe, může se stát, že se vytvoří slabý vodní film, který podnosy k sobě „slepí“.
Proto zvolte vždy takový model, který má na spodní straně hrany malé výstupky, které „slepení“ podnosů zabrání.

c) používané nádobí
Na podnos do jídelny se musí také vejít talíře a misky na polévku, které používáte.

Udělejte si sestavu svého nádobí, co všechno na podnosu bude. Nezapomeňte na skleničku a kompotovou misku.

c) mytí podnosů
Všechny plata a podnosy určené do gastronomie mají vysokou odolnost proti rozbití. Podle toho, z čeho jsou vyrobeny, jsou více nebo méně pružné.

Jestliže plata a podnosy myjete v myčce nádobí, tak vám jistě přijde vhod koš do myčky na plata a podnosy. Tyto koše jsou z jedné strany otevřeny a tak se do nich najednou vejde devět podnosů o rozměru GN 1/1, tedy 53×32,5 cm.

Volbu materiálu, ze kterého jsou podnosy vyrobeny, podřiďte myčce nádobí, kterou máte.

Pokud u vás v umývárně nádobí stojí myčka nádobí s čelním zakládáním nebo průsuvná myčka nádobí, vzniká v ní teplota okolo 85 °C.

Pokud však u vás stojí tunelová myčka s pásem nebo taková, která posouvá koše s nádobím, zjistěte, jestli je na konci vybavena tzv. sušící zónou. Je to část tunelu, do kterého ventilátory vhánějí horký vzduch, aby se nádobí usušilo.

V případě použití tunelového mytí se sušící zónou, zvolte teplotně odolná plata a podnosy, která proud horkého vzduchu vydrží.

 

Připravil: Petr Gočál
Pro otevření některých souborů potřebujete program pro čtení PDF souborů – zdarma si jej stáhněte zde

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*